Închide meniul

Vârsta de apariție a cancerului
de sân ... din ce în ce mai scăzută!


Indiferent de localizare, cancerul este declanșat de unele alterări (mutații) ale ADN-ului din genele anumitor celule. În timpul pubertății, nivelurile crescute de hormon estrogen duc la diviziuni rapide ale celulelor glandelor mamare. Aceasta le face mai vulnerabile la alterări ale ADN-ului și nu le dă răgazul să repare aceste stricăciuni înainte ca ele să devină permanente. În plus, celulele glandelor mamare nu se maturizează complet decât după ce femeia duce la termen o sarcină. Potrivit specialiștilor de la Universitatea Cornell din SUA, celulele incomplet maturizate ale glandelor mamare fixează mult mai puternic carcinogenii (substanțe care cauzează cancer) și nu sunt la fel de eficiente în repararea ADN-ului ca celulele mamare mature.

Debutul precoce al menstruației, factor de risc pentru cancerul mamar
Cu cât o femeie începe să aibă ciclu menstrual mai devreme în cursul vieții, cu atât va avea mai multe cicluri menstruale, ceea ce înseamnă o expunere totală la estrogen mai mare pe parcursul perioadei fertile a vieții ei. Unii cercetători au estimat chiar că o întârziere de doi ani în debutul menstruației ar putea însemna o reducere cu 10% a riscului de cancer de sân mai târziu! Fetele care fac sport (atletism, de exemplu) au primul ciclu menstrual la o vârstă mai mare decât fetele sedentare. Exercițiile fizice regulate ar putea să scadă riscul de cancer mamar și prin întărirea sistemului imunitar. Un alt factor de care depinde vârsta debutului menstruației este consumul de carne și ouă: cu cât ingestia acestor alimente de origine animală este mai mare, cu atât vârsta primului ciclu scade, potrivit acelorași cercetări. Pe de altă parte, deși debutul precoce al menstruației este un factor de risc recunoscut pentru cancerul de sân, încercarea de a-l preveni prin cure severe sau exerciții fizice excesive nu este înțeleaptă. Aceste metode pot duce la pierderi masive de substanță osoasă sau la declanșarea unor tulburări ale comportamentului alimentar. Obiectivul trebuie să fie în acest caz un stil de viață sănătos, activ și echilibrat, care să permită o dezvoltare normală.

Tutunul și alcoolul la vârste fragede
Sunt prea puține studii care au examinat impactul fumatului în adolescență ca factor de risc pentru cancerul de sân. Cu toate acestea, carcinogenii din fumul de țigară ajung în sângele fumătoarelor și circulă prin tot corpul lor, putând fi deosebit de dăunători în cursul adolescenței, când celulele glandelor mamare se divid într-un ritm accelerat. Consumul de alcool a fost identificat drept unul din factorii de risc ai cancerului de sân la orice vârstă, deși mecanismul exact prin care alcoolul crește riscul acestui tip de cancer nu a putut fi clarificat încă. S-ar putea ca alcoolul, prin efectul său de creștere a nivelului de estrogen, să facă celulele glandelor mamare mai susceptibile la mutații. Deocamdată nu se știe cât de mult ingestia de alcool la vârstă tânără crește riscul de cancer mamar, dar chiar și aceste întrebări fără un răspuns definitiv reprezintă încă un motiv pentru care este foarte bine să-i încurajăm pe adolescenți să evite alcoolul.

Fructe, legume și cereale integrale în dietă
Întrucât adolescentele sunt mai vulnerabile la alterările ADN-ului care pot declanșa dezvoltarea cancerului de sân, ele ar trebui să nu neglijeze efectele protectoare ale unei diete cu multe fructe, legume și cereale integrale. Aceste alimente furnizează cantități importante de vitamine antioxidante care contribuie la protejarea ADN-ului față de substanțele toxice, conținând, în plus, o varietate de substanțe nutritive esențiale pentru repararea ADN-ului. Compușii fitochimici, prezenți în mod natural în aceste alimente, stimulează enzimele care inactivează substanțele cancerigene înainte ca ele să apuce să provoace daune substanțiale. Recomandarea Institutului American de Cercetare a Cancerului (IACC) este de a consuma în fiecare zi cinci sau mai multe porții de legume și fructe variate. Un raport al “Food, Nutrition and Prevention of Cancer: A Global Perspective” subliniază faptul că o dietă bazată pe alimente vegetale, evitarea alcoolului, activitatea fizică regulată și menținerea greutății în limite normale pot reduce incidența cancerului de sân cu 33-50%. Raportul atrage atenția că aceste schimbări în stilul de viață vor avea beneficiu maxim dacă sunt efectuate înainte de pubertate și dacă sunt practicate pentru tot restul vieții.

E bine să știți
Cele mai multe tumori mamare la copii sunt fibroadenoame, care sunt benigne (necancerigene). Rareori, aceste tumori devin tumori maligne și încep să crească rapid. În cazul în care o tumoră benignă începe să crească rapid, se impune o biopsie.
Discutați cu medicul pediatru dacă copilul dumneavoastră are oricare dintre următoarele caracteristici:
– Un nodul sau o inflamație în apropierea sânului sau în zona subrațului
– O modificare a mărimii sau formei sânului
– Modificări ale pielii sânului
– Modificări ale formei, culorii aspectului mamelonului.
În cazul în care simptomele apar și persistă, trebuie să programați cât mai curând posibil o consultație la medicul specialist, pentru ca aceste simptome să fie evaluate și diagnosticate.
Un motiv important de îngrijorare pentru cercetători este faptul că în momentul diagnosticării cancerului la pacienții tineri, acesta era deja răspândit către organele apropiate (precum plămâni sau ficat), fapt ce reduce cu mult șansele de supraviețuire.