Închide meniul

Cauzele apariției cancerului mamarUn diagnostic precum cancerul mamar este ca o sentință dură pentru persoana care-l primește și care nu încetează să se întrebe din ce cauză a făcut această boală. Ei bine, cauzele cancerului de sân nu sunt pe deplin înțelese, ceea ce înseamnă că este dificil de spus de ce o persoană poate dezvolta cancer mamar, iar o alta nu.
Anumite aspecte, cunoscute ca factori de risc, pot schimba probabilitatea ca cineva să dezvolte cancer mamar sau nu, fiindcă sunt și factori cu care nu se poate lupta, dar mai multe informații puteți citi în articolul ,,Factorii de risc”. Revenind la cauze, vârsta, istoricul familial, densitatea mamară sunt doar câteva.

Luptăm cu genele?

Genele care accelerează diviziunea celulară se numesc oncogene.
Proto-oncogenele sunt genele care ajută în mod normal celulele să crească. Atunci când o proto-oncogenă suferă mutații (modificări) sau dacă sunt prea multe copii ale acesteia, devine o genă nesănătoasă, care se poate activa în mod permanent, când nu ar trebui. Atunci când se întâmplă acest lucru, celula crește necontrolat, ceea ce poate conduce la cancer. Această genă nesănătoasă se numește oncogenă. O oncogenă poate fi comparată cu o pedală de accelerație care a rămas apăsată, prin urmare celulele se divid în mod necontrolat. Genele supresoare tumorale sunt gene normale care încetinesc diviziunea celulară, repară erorile ADN-ului sau spun celulelor când să moară (proces denumit apoptoză sau moartea celulară programată). Atunci când genele supresoare tumorale nu funcționează corect, celulele pot crește necontrolat ceea ce poate conduce la cancer. O genă supresoare tumorală este ca pedala de frână a unei mașini. În mod normal împiedică celula să se dividă prea rapid, așa cum frâna împiedică mașina să meargă prea repede. Când se întîmplă ceva genei, adică suferă o mutație, diviziunea celulară devine necontrolată. Anumite modificări (mutații) ale ADN-ului care „activează” oncogenele sau „dezactivează” genele supresoare tumorale pot face ca celulele mamare normale să devină canceroase.

Mutațiile genetice moștenite

Celulele mamare normale pot deveni canceroase din cauza modificărilor (mutațiilor) ADN-ului. Unele mutații ale ADN-ului sunt moștenite. Acest lucru înseamnă că mutațiile există în fiecare celulă din corpul dumneavoastră și pot crește substanțial riscul de a dezvolta anumite forme de cancer. Ele sunt responsabile pentru cazurile de cancer apărute în unele familii. Altele, mai degrabă își fac apariția în celulele mamare pe parcursul vieții unei femei, decât sunt moștenite.
Genele BRCA (BRCA1 și BRCA2) sunt gene supresoare tumorale. Modificarea uneia dintre aceste gene poate fi moștenită familial. Când gena suferă o modificare, nu mai oprește creșterea anormală și cancerul are mai multe riscuri să apară. Femeile au început deja să aibă avantaje de pe urma progreselor în înțelegerea bazei genetice a cancerului mamar. Testele genetice pot identifica unele femei care au moștenit mutații ale genelor supresoare tumorale BRCA1 sau BRCA2 (sau mai rar ale altor gene ca PTEN sau TP53). Aceste femei pot astfel lua măsuri pentru a își reduce riscul de a dezvolta cancer de sân și pentru a monitoriza cu atenție modificările de la nivel mamar în vederea depistării cancerului la un stadiu mai incipient și mai ușor de tratat.
Mutațiile genelor supresoare tumorale ca genele BRCA sunt considerate a avea un „grad ridicat de penetrare” pentru că deseori conduc la cancer. Deși numeroase femei cu mutații cu grad înalt de penetrare dezvoltă cancer, majoritatea cazurilor de cancer (inclusiv cancer mamar) nu sunt cauzate de acest tip de mutație. Mutațiile cu un grad scăzut de penetrare sau variațiile genetice sunt un factor mai frecvent al dezvoltării cancerului. Fiecare poate avea un mic efect individual asupra dezvoltării cancerului dar efectul total asupra populației poate fi mare pentru că sunt răspândite și o persoană poate fi afectată de mai multe mutații în același timp. Genele implicate pot afecta aspecte precum nivelurile hormonale, metabolismul sau altele care interacționează cu factorii de risc ai cancerului de sân. Aceste gene pot fi responsabile de o mare parte din riscul de cancer de sân dintr-o familie.

Modificările genetice dobândite

Aceste mutații dobândite ale oncogenelor și/sau genelor supresoare tumorale pot deriva din alți factori, cum ar fi radiațiile sau substanțele chimice care cauzează cancer. Dar până acum cauzele majorității mutațiilor dobândite care ar putea conduce la cancer de sân nu sunt încă cunoscute. Majoritatea cancerelor de sân au mai multe mutații genetice dobândite.Testele de depistare a modificărilor genetice dobândite îi pot ajuta pe medici să formuleze mai exact prognosticul unor paciente cu cancer de sân. De exemplu, testele pot identifica acele cazuri unde celulele canceroase au prea multe copii ale oncogenei HER2. Aceste cancere tind să fie mai agresive. În același timp, au fost dezvoltate medicamente care țintesc în mod specific aceste cancere și îmbunătățesc perspectivele pacientelor. Riscul de a dezvolta cancer mamar crește odată cu înaintarea în vârstă. Cancerul mamar este mai frecvent în rândul femeilor de peste 50 de ani, care au trecut de menopauză. 8 din 10 cazuri de cancer mamar apar la femeile de peste 50 de ani. Pentru femeile cu vârsta între 50 și 70 de ani, este recomandabil să efectueze periodic examinări de screening pentru cancer mamar.

Schimbări genetice, responsabile pentru declanșarea altor cancere

Într-un nou studiu, oamenii de știință au identificat patru tipuri de cancer mamar distincte din punct de vedere genetic. Potrivit New York Times, în fiecare dintre aceste tipuri, cercetătorii au găsit schimbări genetice care sunt responsabile pentru declanșarea altor cancere. În acest moment, oamenii de știință se așteaptă ca descoperirile să ajute la găsirea unui nou tratament pentru cancerul la sân, unul care să includă medicamente aprobate deja pentru tratarea altor tipuri de cancer.
De asemenea, ei speră să poată crea tratamente mai precise pentru anomaliile genetice, care pentru moment nu pot fi vindecate. În cazul acestor patru tipuri majore de cancer există tumori individuale care apar ca urmare a unor schimbări genetice proprii. Cercetarea s-a bazat pe analizarea mai multor tumori provenite de la 825 de pacienți și s-a concentrat pe studirea celor mai comune tipuri de cancer despre care se crede că se dezvoltă în ductele mamare. De asemenea, pentru a se studia schimbările genetice care ar putea fi atacate prin tratament, la studiu au luat parte doar persoane care sufereau de cancer în stadiu incipient, care nu se răspândise încă în alte părți ale corpului. Cel mai surprinzător tip de cancer implicat în studiu a fost cancerul mamar triplu negativ (HER2-, ER - , PR-) care are o rată crescută de mortalitate și ale cărui celule seamănă cu celulele bazale ale pielii și ale glandelor sudoripare. Aceste celule mamare creează o structură de susținere pentru ductele mamare. Analizându-l, oamenii de știință au observat că el se diferenția de orice alt tip de cancer mamar, asemănându-se mai mult cu cel ovarian și cu un tip de cancer la plămâni. „Este incredibil. Acum credem că există posibilitatea ca aceste tipuri de cancer să aibă o cauză comună”, a declarat dr. James Ingle de la Clinica Mayo, unul dintre cei 348 de autori ai studiului. Două alte tipuri de cancer de sân, apar din celulele luminale care căptușesc ductele mamare. Aceste tipuri de cancere au la suprafața lor proteine care atrag estrogenul, asigurându-le astfel creșterea. Aproape toți pacienții care suferă de cancer cauzat de estrogen, primesc același tratament. În unele cazuri el dă rezultate, în altele, nu. Analiza genetică a împărțit aceste cancere în două tipuri distincte. Pacienții care sufereau de cancer luminal A au făcut progrese, în timp ce la pacienții suferinzi de cancer luminal B nu s-a observat nicio îmbunătățire. Acest lucru sugerează că, poate, pacienții care au primul tip de cancer ar putea să se însănătoșească doar cu ajutorul terapiei hormonale, care împiedică estrogenul să mai hrănească tumora, în timp ce persoanele care suferă de al doilea tip de cancer luminal, ar avea mai multe șanse dacă ar fi supuși chimioterapiei. În unele cazuri, anomaliile genetice au fost atât de puternic asociate cu un tip sau altul de cancer luminal, încât ele păreau să fi stat chiar la baza formării tumorilor respective. Cel de-al patrulea tip de cancer, este numit de cercetători HER2 îmbogățit. Unele tipuri de cancer de sân au adesea copii suplimentare ale unei gene HER2 care le determină creșterea.