Îngrijorarea şi frica – între a supravieţui şi a trăi
Diagnosticul de cancer este unul care zguduie lumea oricărei persoane. Este suficientă rostirea cuvântului de către medic pentru ca schimbarea deja să apară, pentru ca viaţa deja să fie alfel decât o ştiaţi. Vestea cancerului la sân implică un amalgam de trăiri de la şoc la disperare, de la speranţă la resemnare, iar frica poate fi prezentă la fiecare pas. 50% dintre femeile cu cancer la sân trec prin anxietate în primul an de după diagnostic, iar nivelul creşte semnificativ în cazul recidivei.
Incertitudinea, schimbarea mersului cotidian al vieţii şi a cadrului de referinţă pot produce dezechilibre în cazul în care nu le gestionaţi astfel încât să limitaţi măsura în care boala vă va afecta calitatea vieţii. Este firesc să simţiţi frică, este normal să vă îngrijoraţi, deoarece acestea sunt răspunsuri funcţionale în situaţii critice, răspunsuri care vă pot ajuta să acţionaţi în direcţia recuperării. Totuşi până unde este teama raţională, unde trageţi linia între frica funcţională şi cea care vă acaparează viaţa?
Acceptarea incertitudinii
Poate vă întrebaţi cum au reuşit alte persoane să continue lupta, cum s-au ridicat din pat în ciuda durerii, a fricii, a tristeţii, a nesiguranţei; cum şi-au continuat viaţa, cum au transformat această încercare într-o provocare din care au învăţat şi au crescut. Se spune că încercările grele sunt cele care duc la creştere, aşadar din frică se poate naşte o luptătoare! Adevărul este că nimeni nu ştie ce îi va aduce viaţa, iar în contextul cancerului de sân incertitudinea este cu atât mai mare, ceea ce vă poate frustra, vă poate aduce la disperare. Este importantă creşterea toleranţei la incertitudine. Fiţi conştiente de faptul că există aspecte pe care nu le puteţi controla, îngrijindu-vă în acelaşi timp de ceea ce e în controlul dvs.: grija faţă de propria persoană, implicarea în activităţi plăcute, discutarea fricii de incertitudine cu un specialist, cu un apropiat. Propuneţi-vă să faceţi ceva spontan, plăcut în fiecare zi; în felul acesta veţi învăţa că nu e nevoie să controlaţi fiecare aspect al vieţii şi să vă bucuraţi de mici momente de respiro.
Gestionarea îngrijorării
Îngrijorarea faţă de propria persoană, faţă de cei apropiaţi este comună în rândul pacientelor cu cancer la sân, întrucât pot apărea schimbări de rol, probleme cu imaginea de sine şi chiar dovezi de lipsă de suport din partea celor din jur. Îngrijorarea vine ca formă de reglare a schimbărilor apărute. Pentru a menţine funcţionalitatea acestora, este important să nu le permiteţi să pună stăpânire pe viaţa dvs., ci să le acordaţi importanţa cuvenită în termeni proprii. Cu alte cuvinte, să puteţi menţine un control asupra gândurilor negative. Ceea ce vă poate ajuta este scrierea unui jurnal zilnic cu temerile şi îngrijorările pe care le aveţi. Prin scrierea jurnalului, veţi observa că îngrijorările sunt scenarii negative, în unele cazuri, absurde. Acest lucru vă va ajuta să prioritizaţi ce este cu adevărat important, să descoperiţi dacă şi cum puteţi acţiona asupra lor şi să gestionaţi propriile trăiri astfel încât calitatea vieţii să nu fie afectată.
Acceptarea fricii
Teama de moarte este teama prin care trece oricine la un moment dat. În caz contrar supravieţuirea nu ar fi posibilă, progresul omului nu ar fi posibil. Odată cu primirea diagnosticului de cancer, teama poate deveni mai intensă, mai reală, ceea ce poate acţiona în favoarea recuperării sau, dimpotrivă, poate fi atât de incapacitantă încât duce la resemnare. De ajutor este împrietenirea cu teama şi extragerea beneficiilor pe care ea le aduce: dorinţa de luptă, valorificarea fiecărei clipe, renunţarea la anumite restricţii impuse. Important este să învăţaţi integrarea acestei emoţii şi nu să încercaţi să o alungaţi. Trataţi teama ca pe un musafir nepoftit: ea apare uneori fără ca dvs. să o invitaţi, deci o puteţi alunga uşor cu promisiunea că o veţi invita când simţiţi. Alocaţi-vă apoi un timp în care să staţi cu teama, să îi acordaţi atenţia necesară, fiindcă ea vorbeşte despre ce este important pentru dvs. Expunerea la frică va face ca aceasta să scadă în intensitate, iar în cazul în care ignoraţi teama, ea nu va face decât să se amplifice. Acordaţi-vă timp şi permiteţi-vă uneori să fiţi vulnerabile.
Frica este firească, face parte din viaţă aşa cum o ştim, dar aveţi mai multe resurse decât credeţi, sunteţi mai puternice şi mai capabile decât vă aşteptaţi! Acceptaţi teama, nu vă judecaţi pentru ce simţiţi şi demonstraţi-vă că meritaţi să aveţi grijă de dvs.!
Surse:
http://www.bmj.com/content/330/7493/702.shorthttp://liveboldandbloom.com/02/self-improvement/how-to-break-the-chronic-worry-cycle-by-accepting-uncertainty
http://www.cancer.org/acs/groups/cid/documents/webcontent/002014-pdf.pdf
http://www.canceradvocacy.org/resources/remaining-hopeful/cancer-and-fear/