Închide meniul

Terapiile alternative, între adevăr și mitMedicina complementară și alternativă (CAM) este termenul folosit pentru acele produse medicale și practici medicale care nu fac parte din setul de îngrijiri medicale standard. Terapiile complementare sunt considerate auxiliare tratamentelor oncologice clasice, cum ar fi intervențiile chirurgicale, radioterapia sau chimioterapia și sunt utilizate pentru controlul simptomelor. În contrast, terapiile "alternative" sunt în general promovate ca atare și, de obicei, nu dispun de dovezi științifice documentate în ceea ce privește siguranța și eficacitate.

Unele terapii complementare au fost supuse unei evaluări atente și s-au dovedit a fi sigure și eficiente. Cu toate acestea, există terapii care s-au dovedit a fi ineficiente sau chiar dăunătoare.

De aceea lumea medicală este la unison de acord că atât terapiile complementare cât și cele alternative ar trebui evaluate printr-un proces de cercetare lung și atent utilizat așa cum sunt analizate tratamente oncologice standard din medicina alopată. Acestea din urmă au fost, în general, cercetate prin procese intense, știintifice, care includ studii clinice cu un număr mare de pacienți înrolați și care le-au analizat siguranța si eficiența ani buni.

Terapiile alternative cuprind o multitudine de produse ”naturale” care sunt considerate a fi sigure, deoarece acestea sunt prezente în natură sau sunt produse de aceasta. Dar acest lucru nu este valabil în toate cazurile. În plus, unele dintre aceste produse sau practici pot altera efectul medicamentelor, afectând de exemplu timpul de înjumătățire al acestora.

Suplimentele fitoterapeutice pot fi în cel mai bun caz inofensive dacă nu sunt standardizate, dar există marea temere că pot fi dăunătoare atunci când sunt luate de la sine, împreună cu alte substanțe sau în doze mari. Mai mult, unele pot provoca leziuni hepatice grave.

De aceea, pacienții oncologici care iau în considerare utilizarea vreunei metode alternative de tratament ar trebui să discute cu medicul curant înainte de a apela la vreo măsură în acest sens.

Ar fi bine ca pacienții angajați în lupta cancerului să fie rezervați, chiar dacă informațiile despre unele dintre produsele ”miraculoase” - pilule, pulberi, plante aromatice etc – le parvin de la membrii familiei sau prieteni.

Pe de altă parte, terapiile alternative NU sunt menite să înlocuiască tratamentele convenționale. Experții medicali nu recomandă produse și practici alternative, deoarece nu există nici o dovadă că acestea sunt tratamente eficiente pentru cancer. Multe pot fi chiar dăunătoare. Și nu trebuie scăpat din vedere sub nicio formă că oprirea sau întârzierea tratamentului convențional poate avea consecințe grave.

”Mulți pacienți nu realizează că plantele medicinale și suplimentele - una dintre cele mai comune instrumente CAM – s-au dovedit că interacționează cu chimioterapia și pot fi daunătoare pentru ei", a declarat Steven Novella, MD, neurolog și profesor la Yale University School of Medicine.

Cu toate acestea, mulți pacienți nu informează medicii lor cu privire la utilizarea lor CAM.

Există produse alternative care tratează cancerul?

Fals. Formele neoplazice sunt diferite și nici un tratament nu funcționează pentru fiecare tip cancer sau pentru orice organism. Chiar și două persoane cu același diagnostic pot necesita tratamente diferite. Site-uri cu anunțuri pentru produse alternative care pretind că tratează cancerul trebuie privite cu maxim scepticism.

Atenție și la testimoniale, în care presupuși pacienți împărtășesc experiența lor cu un anume produs sau tehnică alternativă. Mărturiile pot părea oneste și de bun simț, dar ele pot fi complet false. Ele nu pot dezvălui faptul că actori sau modele au fost plătiți pentru a promova produsul. Chiar și atunci când mărturiile provin de la oameni care au luat produsul, poveștile personale nu sunt dovezi determinante ale eficacității.

De asemenea, nici o multitudine de termeni tehnici, care pot suna impresionant, nu garantează eficacitatea. Câteva cuvinte spilcuite dintr-un dicționar medical nu substituie faptele și recomandările medicului curant.

Pentru credibilitate, unii distribuitori de astfel de produse sau tehnici oferă o garanție în bani dacă se dovedește că un produs nu funcționează. Chiar dacă garanția promisă este legitimă, totuși aceasta nu trebuie privită ca pe un substitut de încredere al dovezilor științifice și ca pe o certitudine că tratamentul este sigur sau eficient.