Închide meniul

Autoexaminarea sânilor în diagnosticarea
precoce a cancerului mamarAutoexaminarea sânilor, în fiecare lună, reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de a depista orice modificare apărută la nivelul sânilor, care ar putea reprezenta un semnal de alarmă pentru apariția cancerului de sân. Deși nu este o metodă de screening, care să permită diagnosticarea cancerului mamar în stadiul 0, autopalparea poate identifica tumori aflate în stadiul I sau II, cu potențial vindecabil și recuperabil prin urmarea unui tratament corect.

Deși autoexaminarea sânilor este extrem de importantă, foarte puține femei știu să facă acest lucru corect, mai multe studii demonstrând că doar 2-3% dintre acestea practică o examinare ideală după un instructaj corect. Totodată, deși cancerul de sân reprezintă un pericol iminent odată cu depășirea vârstei de 50 de ani, foarte puține persoane se autopalpează în vederea identificării unor formațiuni tumorale. Conform specialiștilor, motivele care stau la baza acestei rate scăzute a autoexaminării includ: teama de diagnostic, subiectivismul examenului, natura intimă a gestului, disconfortul produs de examinarea sânilor, precum și frica față de operația de extirpare a sânilor în cazul unui diagnostic pozitiv.
Cu toate acestea, studiile arată că peste 93% dintre cazurile de cancer mamar sunt tratate cu succes dacă sunt depistate precoce. Practic, în timpul autopalpării sânilor, aveți posibilitatea de a identifica orice modificare, nodul, ganglion sau tumoră nou formată. În funcție de stadiul cancerului de sân, formațiunile pot avea diverse dimensiuni, fiind localizate în suprafețe specifice. Astfel:

  • Cancer de sân - stadiul I: formațiunea tumorală are o dimensiuni de până în 2 cm, iar nodulii limfatici din axilă (ganglionii) sunt palpabili şi mobili;
  • Cancer de sân - stadiul II: formațiunea tumorală are o dimensiune între 2 cm – 5 cm, iar ganglionii sunt palpabili şi bine fixaţi;
  • Cancer de sân - stadiul III: formațiunea tumorală are dimensiunea de peste 5 cm, iar ganglionii sunt situati la nivel axilar, imobili si măriţi;
  • Cancer de sân - stadiul IV: este caracterizat de extinderea tumorii la nivelul pielii, precum și către alte organe (metastaze).

Cum se realizează autoexaminarea sânilor?

În primul rând, autoexaminarea trebuie realizată la 5 – 7 zile după perioada de menstruație, când sânii sunt mai puțini tensionați. De asemenea, este de preferat să autoexaminați sânii, pe cât posibil, în aceeași zi a lunii.
Pasul 1. Poziționați-vă în fața unei oglinzi mari, dezbrăcată, și priviți-vă sânii în timp ce țineți mâinile pe lângă corp și apoi în șolduri. Fiți atentă la orice modificare apărută în forma sau dimensiunea sânilor, precum și la textura pielii: încrețitură, gropiță, roșeață, aspect de „coajă de portocală” al pielii sau retracția mamelonului.
Pasul 2. Poziționați unul dintre brațe în spatele capului, în timp ce cu cealaltă mână începeți autoexaminarea sânului. Țineți palma întinsă și folosiți vârful degetelor pentru palparea glandei mamare. Apăsați ferm și asigurați-vă că acoperiți treptat toată zona sânului. Ca să nu vă scape nicio suprafață, folosiți mișcări concentrice - în sensul acelor de ceasornic, radiale - dinspre mamelon spre axilă, precum și de sus în jos. Repetați apoi aceeași procedură și la celălalt sân.
Pasul 3. Așezați-vă pe pat, în poziția culcat, cu brațul stâng poziționat sub cap. Cu cealaltă mână repetați aceleași mișcări ca în pasul precedent. Urmați aceeași procedură și la sânul drept.
Pasul 4. Urmează consultul unor zone specifice de la nivelul sânului. Țineți o mână întinsă lateral, iar cu cealaltă examinați partea exterioară a glandei mamare și subrațul. Trebuie să fiți atentă la orice umflătură sau inflamație și să o semnalați medicului. Repetați aceeași procedură și la celălalt sân.
Pasul 5. Controlați-vă mamelonul prin palparea acestuia și observarea oricăror modificări: eczeme, iritații, scurgeri, tumefieri sau retracții. Totodată, observați orice schimbare a texturii sau culorii mamelonului.

La ce trebuie să fiți atente atunci când vă autoexaminați sânii?

Iată alte câteva aspecte specifice pe care nu trebuie să le treceți cu vederea dacă descoperiți anumite formațiuni la nivelul sânului:

  • Nodul dur, având o formă neregulată, ce prezintă durere. 70% dintre consultațiile medicale de specialitate survin ca urmare a descoperirii unor noduli mamari;
  • Modificări la nivelul pielii: piele înroșită, ce se simte îngroșată și cu un aspect dilatat.
  • Orice adâncitură la nivelul sânului, indiferent că este situată la nivelul mamelonului sau pe restul glandei mamare.

După examinarea sânilor, dacă observați orice modificare, este indicat să mergeți cât mai repede la medic. Acesta vă va adresa întrebări legate de istoricul familial și factorii de risc pe care îi aveți pentru dezvoltarea cancerului de sân, urmând să vă recomande ulterior investigații medicale suplimentare pentru confirmarea sau infirmarea suspiciunilor. Acestea pot include teste de imagistică, analiza probelor de scurgeri din mameloane sau biopsii ale zonelor suspecte.