Inchide meniul
  • Acasă
  • Despre noi
  • Generalități cancer de sân
  • Prevenție
  • Diagnostic
  • Viața cu cancerul de sân

Despre noi

Cancerul de sân în cifre

Cancerul mamar este cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancere la femei și reprezintă principala cauză de deces prin cancer la femeile europene, potrivit Societății Europene de Oncologie Medicală (European Society for Medical Oncology). Se estimează că una din nouă femei din Europa va face, la un moment dat în viață, cancer de sân dar aceste estimări variază de la o țară la alta.

Afla mai multe

Despre proiect și Roche

Prin platforma canceruldesan.ro Roche își propune educarea publicului larg cu privire la prevenirea, diagnosticarea, tratarea cancerulul mamar. Site-ul se adresează atât pacienților cu această afecțiune, cât și aparținătorilor acestora care vor să afle mai multe detalii legate de boală, de stilul de viață și de felul în care poate fi gestionat cancerul de sân.

Articole populare în aceasta categorie

Articole populare în aceasta categorie

Articole populare în aceasta categorie

Viața cu cancerul de sân

Articole populare în aceasta categorie

Glosar de cancer mamar cu termeni explicativi

Articole populare în aceasta categorie

Articole populare în aceasta categorie

Articole populare în aceasta categorie

Articole populare în aceasta categorie

Mituri adevărate despre cancerul de sân

În ciuda campaniilor de sensibilizare, a nenumăratelor informații privind cancerul de sân la femei, mentalul colectiv încă abundă de concepții greșite despre riscurile, prevenția, apariția și tramentul neoplasmului mamar. Iată câteva mituri adevărate despre această boală.

Cancerul de sân este în mare parte moștenit genetic.
Adevărat. Deși doar 5 până la 10% dintre cazuri sunt cauzate de un defect al genelor BRCA1 și BRCA2, acest defect este transgenerațional. Nu trebuie uitat, însă că la susceptibilitățile genetice se adaugă o combinație de factori de stil de viață.

Riscul de cancer de sân crește odată cu vârsta
Adevărat. 50% dintre cazurile de cancerul de sân apar în rândul femeilor peste 60 de ani. Se estimează că la vârsta de 20 de ani, 5 femei din 10.000 au risc să dezvolte neoplasm mamar în următorii 10 ani; pentru femeile de 40 de ani, procentul este de aproximativ 1 la 100, iar pentru o femeie în vârstă, de peste 60 de ani, acesta este de aproximativ 1 la 28.

Cancerul de sân poate debuta cu 6-10 ani înainte de a putea fi detectat mamografic
Adevărat. De aceea este important ca screeningul să se facă cu o anumită periodicitate, mai ales la femeile peste 40 de ani

Cancerul mamar debutează ca un nodul
Adevărat. Doar 10% dintre pacientele diagnosticate cu neoplasm mamar nu au chisturi, durere sau alte indicii la nivelul sânului. De aceea, este importantă autopalparea sânilor și adresarea regulată către medicul specialist.

Mamografiile pot preveni sau reduce riscul de cancer de sân
Adevărat. Deși nu o poate face la modul concret terapeutic, mamografia efectuată regulat poate arăta modificările de structură apărute la nivelul sânului. Obținerea unei mamografii de înaltă calitate și un examen clinic la sân, sunt cele mai eficiente metode de a detecta neoplasmul în stadiile cât mai incipiente.

Pilulele contraceptive cresc riscul de tumoră mamară
Adevărat parțial. Unele cercetări sugerează că riscul depinde de etnie sau de vârstă. De exemplu femeile afro-americane și cele care iau pilule contraceptive după 45 de ani au un risc ușor crescut.

Cancerul de sân afectează mai mult femeile
Adevărat. Neoplasmele mamare sunt mult mai frecvente la femei decât la bărbați. Însă nu trebuie uitat că, în fiecare an, circa 2000 de bărbați sunt diagnosticați cu tumori mamare și circa 400 dintre aceștia decedează.

Nu se cunosc cu exactitate cauzele apariției cancerului de sân
Adevărat. Deși cu siguranță pot fi amintiți anumiți factori de risc precum obezitatea, sedentarismul, stilul de viață, la ora actuală nu există destule informații despre ceea ce cauzează cu exactitate cancerul de sân.

Alăptarea poate reduce riscul de cancer de sân
Adevărat. Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea la sân timp de 2 ani. Pe lângă beneficiile pentru copil, un an de alăptare reduce cu 12% riscul cancerului la sân, pentru mamă.

Absența nașterilor sau o naștere târzie cresc riscul de tumoră mamară
Adevărat. Fără să se înțeleagă pe deplin mecanismul, lumea medicală, prin studiile efectuate, a ajuns la concluzia că riscul de neoplasm mamar crește la acele femei care nu au avut o sarcină sau au născut la o vârstă înaintată.

Rata de mortalitate prin cancer de sân este în scădere
Adevărat. Ratele de deces prin cancer de sân s-au schimbat foarte puțin între 1930 și 1990, dar au scăzut cu 27% din 1990 până 2005.

Implanturile mamare nu reprezintă un risc pentru apariția cancerului de sân
Adevărat. Chiar dacă în anumite medii, chiar medicale, se vehiculează că ar exista o legătură între implanturile mamare și augmentarea riscului de neoplasm, nu a apărut până acum nici o evidență științifică care să confirme acest lucru. Un singur amendament ar fi de adus în acest caz. Rezultatele mamografiilor standard ar putea fi compromise de existența implanturilor și s-ar putea să fie necesare și alte investigații suplimentare.