De la călugăriţe la turele de noapte:
legături interesante cu cancerul de sân
Dacă vă întrebați ce legătură au călugăriţele sau munca în turele de noapte cu cancerul mamar, ei bine puteți afla din acest articol. Noi am găsit nu mai puțin de 8 conexiuni interesante între cancerul de sân și mediul înconjurător.
1.Cancerul de sân se numea în trecut şi „boala călugăriţelor”, din cauza numărului mare de călugăriţe afectate de boală. De ce tocmai ele, pentru că femeile care îşi petrec viaţa în călugărie, ca şi femeile care nu au copii, au un risc mai mare de deces în urma cancerului mamar, ovarian sau uterin, comparativ cu mamele. Riscul unei femei de a avea aceste cancere creşte odată cu numărul de cicluri menstruale pe care le are.
4.Prima înregistrare a unei mastectomii practicată într-un caz de cancer mamar datează de peste 1500 de ani. Documentele vremii dau ca data A.D. 548 şi se referă la Theodora, împărăteasca Bizanţului. Progresul semnificativ al cunoştinţelor şi tratamentului cancerului mamar din ultimele decenii a condus la o reducere majoră a utilizării mastectomiei „radicale” (înlăturarea sânului, a muşchiului şi ganglionilor limfatici adiacenţi), care până în anii 1960 reprezenta abordarea chirurgicală standard în cazurile de cancer mamar.
7. Astăzi majoritatea femeilor supravieţuiesc unui cancer de sân, cel puţin în ţările dezvoltate. Asta și datorită faptului că s-au făcut progrese enorme în ultimii ani în cancerul mamar. De fapt au intervenit schimbări majore în managementul cazurilor de cancer de sân, în ceea ce priveşte evaluarea, prevenirea, chirurgia, radiaţiile şi alte tratamente. Rata deceselor în urma unui cancer de sân în ţările dezvoltate a fost în scădere în ultimii ani şi acum rata de supravieţuire este de 80% sau peste în ţări ca SUA, Suedia şi Japonia. Cu toate acestea, rata de supravieţuire continuă să fie sub 40% în ţările mai sărace.
8. Munca în ture poate creşte riscul de cancer de sân. Este concluzia Agenţiei Internaţionale de Cercetare în domeniul Cancerului. Este valabil pentru femeile care au lucrat în ture de noapte timp de 30 de ani sau mai mult. Acestea au de două ori mai multe riscuri de a dezvolta cancer de sân. Nu intrați în panică, dacă lucrați în ture de noapte de puțină vreme! Încă nu s-a identificat nicio corelare între un risc crescut de cancer mamar şi perioade de muncă de noapte sub 30 de ani.