Inchide meniul
  • Acasă
  • Despre noi
  • Generalități cancer de sân
  • Prevenție
  • Diagnostic
  • Viața cu cancerul de sân

Despre noi

Cancerul de sân în cifre

Cancerul mamar este cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancere la femei și reprezintă principala cauză de deces prin cancer la femeile europene, potrivit Societății Europene de Oncologie Medicală (European Society for Medical Oncology). Se estimează că una din nouă femei din Europa va face, la un moment dat în viață, cancer de sân dar aceste estimări variază de la o țară la alta.

Afla mai multe

Despre proiect și Roche

Prin platforma canceruldesan.ro Roche își propune educarea publicului larg cu privire la prevenirea, diagnosticarea, tratarea cancerulul mamar. Site-ul se adresează atât pacienților cu această afecțiune, cât și aparținătorilor acestora care vor să afle mai multe detalii legate de boală, de stilul de viață și de felul în care poate fi gestionat cancerul de sân.

Articole populare în aceasta categorie

Articole populare în aceasta categorie

Articole populare în aceasta categorie

Viața cu cancerul de sân

Articole populare în aceasta categorie

Glosar de cancer mamar cu termeni explicativi

Articole populare în aceasta categorie

Articole populare în aceasta categorie

Articole populare în aceasta categorie

Articole populare în aceasta categorie

Sex și intimitate.
Funcția sexuală după cancerul mamar

Lupta cu cancerul este întotdeauna dificilă, iar pentru o femeie este deosebit de greu atunci când boala afectează organele legate de sfera sexuală sau de reproducere (ca în cazul cancerelor ginecologice și al tumorilor mamare). Pacienta trebuie să facă față atât fricii induse de boala în sine și tratamentele necesare, cât și imaginii consecințelor inevitabile asupra corpului și sexualității sale, care pot scădea stima de sine și afectează echilibrul vieții de cuplu. Una dintre particularitățile acestui tip de cancer este legat de organul afectat, valoarea sa simbolică în viața femeilor: sânul este, de fapt, asociat cu feminitatea, maternitatea și sexualitatea.

Impactul asupra vieții sexuale este confirmată de mai multe studii internaționale, și s-a văzut că unele tulburări pot persista timp de mai mulți ani după tratament. Și aceasta deoarece cancerul de sân „lovește” în cele trei dimensiuni cardinale ale sexualității feminine:
- identitate sexuală, axa sentimentului de apartenență, sexul cu care s-a născut, care include posibilitatea maternității;
- funcția sexuală, cu tot ce include dorință, excitare, orgasm, satisfacere fizică și emoțională;
- relația sexuală, pentru că repercursiunile tumorii se pot răsfrânge peste cuplu. 25% dintre cuplurile în care partenera este afectată de o tumoră mamară ajung să divorțeze, comparativ 7% dintre cuplurile în care partenerul este cel care dezvoltă o formă de cancer.

Impactul asupra sexualității, în toate aspectele sale, este mai mare dacă la primirea diagnosticului pacienta este tânără. Din păcate, 25% dintre femeile cu cancer de sân nu au ajuns încă la menopauză, la momentul descoperirii bolii. Multe paciente au treizeci sau patruzeci de ani, când o mare parte a ciclului lor de viață este încă în perioada fertilă. Multe sunt în căutarea unei relații stabile sau au copii mici.
Diagnosticul de cancer pus într-o astfel de etapă poate deschide un număr infinit de întrebări care merg dincolo de supraviețuirea personală.

Chimioterapia provoacă leziuni ovariene care pot induce menopauza prematură, o mare problemă pentru femeia tânără. Astfel, se poate întâmpla ca pacienta să se confrunte cu trei provocări clinice majore. Trei provocări care face dificilă încrederea în viață și poate diminua din determinarea de a lupta împotriva bolii:
- tumora în sine, cu toată încărcătura sa de suferință terapeutică;
- menopauza prematură, cu toate simptomele asociate (bufeuri, transpirații nocturne, dureri articulare, pierderea libidoului, îmbătrânirea accelerată a pielii);
- eventuala pierdere a partenerului.

Chimioterapia afectează producția de hormoni sexuali și subminează bazele biologice ale funcției sexuale, afectând sever libidoul, prin:
- reducerea drastică a excitării mentale și fizice: hormonii sunt primul motor biologic al funcției sexuale.
- reducerea secreției de feromoni, baza biologică a atracției sexuale subliminale;
- pierderea de estrogen reduce lubrifierea vaginală, induce uscăciune și durere la contactul sexual;
- modifică flora vaginală. Fără estrogen, lactobacilii dispar și apare o mare vulnerabilitate pentru vaginite și „vaginita atrofică";
- creșterea riscului de cistite după un raport sexual, care apar la 24-72 ore;
- la femeile care nu au avut copii sau care au născut prin cezariană, apare o contracție defensivă a mușchiului levator. Acest lucru provoacă multă durere la penetrare și crește riscul de cistită;
- dificultăți de atingere a orgasmului;

Un alt motiv care impietează viața sexuală a femeii cu tumoră mamară este și depresia care însoțește procesul de recuperare și care, la rândul său, reduce dorința sexuală, excitarea și capacitatea de reacție sexuală.