Închide meniul

Impactul mastectomiei asupra imaginii
și stimei de sine


Mastectomia reprezintă îndepărtarea chirurgicală a unuia sau a ambilor sâni, ca parte a tratamentului chirurgical pentru cancerul de sân. Este o intervenție care are un efect de mutilare fizică și emoțională, de aceea este recomandat să beneficiați de sprijinul unui psiholog, care să vă ajute să vă recuperați și să vă acceptați.

Cum influențează mastectomia imaginea de sine?

“Încă din cele mai vechi timpuri, sânii au reprezentat un simbol al feminității, al sexualității și, nu în ultimul rând, al maternității. De aceea, pierderea unuia sau a ambilor sâni poate reprezenta pentru pacientă o traumă majoră, ce se poate traduce prin imposibilitatea de a se mai simți din nou femeie. Cancerul de sân este o boală a familiei, a cuplului. Dacă mastectomia modifică imaginea asupra propriei persoane și scade stima de sine, iar femeia se va simți stânjenită, va încerca cu orice preț să ascundă mutilarea fizică, un defect major, ce o diferențiază semnificativ de restul lumii. Astfel, femeia poate experimenta de la stări de frică și furie, la frustrare și tristețe. Din păcate, de aici și până la depresie nu este decât un singur pas. Este nevoie de suportul celor din jur, de comunicare și înțelegerea mecanismelor psihologice care au dus la îmbolnăvirea somatică. Dacă pacienta nu va beneficia de ajutorul celor din jurul său, aceasta poate avea chiar și gânduri de suicid care, în opinia sa, va pune capăt durerii. Nu în ultimul rând, aceasta poate manifesta o stare de anxietate crescută din cauza gândului că boala poate recidiva, asociind orice simptom mai mult sau mai puțin alarmant, cu o nouă tentativă a cancerului de a reveni. În astfel de situații, se recomandă analize de specialitate pentru infirmarea suspiciunii și începerea ședințelor de consiliere psihologică”, a declarat Yolanda Crețescu, psiholog clinician în cadrul Happy Minds.

Etapele emoționale experiementate după pierderea unui sân
1. Faza de negare. Această etapă este caracteristică perioadei în care vi se comunică faptul că veți avea nevoie de o mastectomie. Puteți experimenta sentimente de șoc, neîncredere și slăbiciune în raport cu o realitate pe care nu doriți să o acceptați. Totodată, veți refuza să credeți că vi se întâmplă dumneavoastră acest lucru: “Nu mi se poate întâmpla tocmai mie!”.
2. Faza de protest. Cea de-a doua etapă este caracterizată de furie și tristețe. Deși acceptați ce s-a întâmplat, vă simțiți trădată de propriul corp și aveți impresia că îi dezamăgiți pe cei din jur din cauza acestei poveri pe care o puneți și pe umerii lor. Toate aceste lucruri se pot manifesta și somatic prin diaree, constipație, dureri la nivelul gâtului sau a șoldurilor.
3. Faza în care vă simțiți dezorientată. După ce avalanșa de sentimente s-a mai calmat, apar gândurile cu privire la viitor și la impactul pe care îl va avea lipsa unui sân. Incertitudinea pe care o experimentați în această perioadă se poate traduce prin apariția unor noi sentimente de neliniște, confuzie și chiar depresie.
4. Faza de detașare. Este etapa în care aveți tendința de a vă izola și de a limita relațiile sociale cu prietenii sau colegii de muncă, precum și relațiile sexuale cu partenerul de viață. Vă simțiți resemnată și, în același timp, apatică și doriți să aveți timp cu sine pentru a accepta faptul că mastectomia v-a schimbat viața pentru totdeauna.
5. Faza de acceptare. În această etapă, veți descoperi că există viață după mastectomie și puteți trăi la fel de bine și cu unul dintre sâni lipsă. Veți observa că începeți să experimentați din nou bucuria, ba chiar veți căpăta noi principii care să vă ghideze în viață, mai multă înțelepciune și dorința de a ajuta și alte persoane să treacă peste această suferință.

Cum puteți face față impactului psihologic provocat de mastectomie?

Astăzi, există o multitudine de opțiuni care să vă ajute să depășiți această perioadă dificilă. În primul rând, este important să beneficiați de sprijinul familiei și al partenerului de viață prin oferirea de suport emoțional și acceptare necondiționată.
Apoi, dacă veți considera că este necesar, puteți apela la un psiholog pentru servicii de consiliere psihologică și, de asemenea, la grupuri de suport, organizate periodic, în cadrul cărora alte paciente diagnosticate cu cancer de sân vorbesc despre situațiile și emoțiile întâmpinate în lupta cu boala. Grupurile de suport cresc empatia și vă oferă un confort psihologic la gândul că nu sunteți singură în lupta cu boala, ci aveți alături și alte persoane care au trecut prin experiențe asemănătoare și, în cele din urmă, au învins. De asemenea, există întotdeauna posibilitatea utilizării unei proteze externe de sân sau a reconstrucției mamare, care redă pacientei sânul/ sânii lipsă, contribuind la creșterea stimei de sine și la obținerea echilibrului emoțional atât de necesar.