Închide meniul

Mamografia


Mamografia este o examinare radiologică specială a sânului, care ajută la detectarea modificărilor la nivelul structurii acestuia. Poate fi utilizată ca un instrument de screening pentru a detecta cancerul de sân incipient, la femeile care nu se confruntă cu niciun simptom, dar poate fi folosită de asemenea și la diagnosticarea bolilor de sân la femeile care prezintă deja modificări la nivelul sânului. Această procedură nu previne cancerul, dar poate salva viața prin descoperirea lui în timp util.

În trecut, diagnosticarea cancerului mamar se făcea în stadiu avansat când tumora era deja palpabilă. Astăzi, datorită metodelor imagistice de investigație el poate fi diagnosticat în stadiul incipient când prezintă dimensiuni mult mai mici și nu este extins la ganglionii limfatici. Studiile actuale arată că mamografia poate depista leziuni mamare cu mulți ani înainte de a fi detectate clinic. De asemenea, un diagnostic precoce, când tumora este de mici dimensiuni, elimină necesitatea mastectomiei (extirparea sânului), fiind suficientă excizia tumorii.

Cum funcționează procedura?
Cu ajutorul razelor X medicii pot investiga interiorul organismului bolnavului şi pot pune diagnosticul în cazul unui traumatism sau a unei boli. Când sunt făcute în mod adecvat, radiaţiile X sunt sigure şi benefice. Este important ca razele X să nu fie utilizate în mod abuziv pe parcursul vieţii unei persoane, întrucât aceasta poate fi expusă la o cantitate mare de radiaţii, cumulative.
Corpul absoarbe razele X în grade diferite. Densitatea osoasă absoarbe o mare parte din radiații, în timp ce, țesuturile moi, cum sunt mușchii, grăsimea și organele, permit cu ușurință trecerea razelor X.
Până nu demult, imaginile cu raze X erau procesate pe foi de film de mari dimensiuni, astăzi, cele mai multe imagini sunt fișiere digitale stocate electronic, ușor accesibile, putând fi în mod frecvent comparate pe parcursul procesului de tratare a pacientului.

Cum ar trebui să vă pregătiți înaintea unei mamografii?
Înainte de a programa o mamografie, se recomandă să discutați cu medicul dumneavoastră orice probleme aveți la nivelul sânilor. În plus, informați medicul cu privire la orice intervenții chirurgicale anterioare, administrări hormonale, antecedente personale ori familiale de cancer de sân.
Mamografia trebuie efectuată în prima parte a ciclului menstrual, cel mai indicat în zilele 7-14 ale ciclului, când sânul este mai puțin dens. Această investigație în timpul sarcinii este contraindicată. De asemenea, se recomandă ca în timpul procedurii să nu existe urme de pudră de talc, deodorant sau loțiune în zona sânilor și a axilelor. Acestea pot apărea pe mamografie ca pete de calciu.

Ce veți simți în timpul și după procedură?
În timpul mamografiei, disconfortul pacientei este, în cele mai multe cazuri, minim. Se expun obligatoriu ambii sâni, tehnicianul va poziționa sânul pe o platformă a aparatului și va comprima sânul ușor cu o paletă specială (confecționată din plexiglas transparent), cu scopul de a reduce grosimea sânului pentru o mai bună vizualizare a structurilor anatomice. Această compresie va dura câteva secunde și poate crea o ușoară senzație de tensiune în sân, care dispare când se decomprimă sânul. Unele femei cu sâni sensibili pot avea un grad mai mare de disconfort, dar trebuie reținut faptul că nivelul compresiei duce la calitatea mamografiei. Mamografiile nu sunt la fel de eficiente la femeile mai tinere. Ţesutul mamar tinde să fie mai dens la femeile tinere, ceea ce face ca mamografiile să fie greu de interpretat corect. Experţii medicali consideră că efectele negative potenţiale ale mamografiilor de screening la femeile sub 40 de ani depăşesc beneficiile potenţiale. Dacă ați mai făcut mamografii anterioare, prezentați-vă cu ele pentru a beneficia de un rezultat comparativ.

Cine interpretează rezultatele și cum le primiți?
Un radiolog, medic special instruit pentru a supraveghea și a interpreta examenele de radiologie și imagistică, va analiza imaginile și va trimite un raport semnat la medicul de specialitate, acesta din urma fiind cel care va discuta rezultatele cu pacientul. În unele cazuri vor fi necesare și alte analize sau investigații suplimentare, iar medicul dumneavoastră vă va explica motivul pentru care se solicită acestea, pentru că, așa cum am arătat la începutul acestui articol, imaginile mamografice în sine nu sunt suficiente pentru a determina cu certitudine existența cancerului de sân. Interpretarea mamografiei poate fi dificilă, deoarece un sân normal arată diferit de la femeie la femeie. De asemenea, claritatea imaginii poate fi compromisă dacă există pulbere sau alifie pe sâni, dacă ați suferit o intervenție chirurgicală la sân ori aveți implanturi mamare.
În cazurile în care aveți implant trebuie folosită mamografia digitală, aceasta fiind cea care permite observarea mai multor detalii structurale în sânul dens și presupune o iradiere și o compresie mai reduse decât în cazul mamografiei standard.

Mamografia poate fi solicitată în următoarele condiții:

  • metodă de screening la femeile sănătoase, pentru a depista cancerele în faza incipientă
  • istoric familial de cancer mamar sau ovarian
  • evaluarea simptomelor precum dureri, scurgeri mamelonare, retracții tegumentare sau mamelonare, noduli palpabili;
  • monitorizarea unei anomalii găsite la o mamografie precedentă;

Colegiul American de Radiologie a dezvoltat un cod (Birads) de evaluare a imaginilor mamografice, ce se regăsește în rezultatul unei mamografii:

  1. aspect imagistic neconcludent;
  2. aspect normal;
  3. leziune benignă;
  4. leziune cel mai probabil benignă, necesită urmărire;
  5. leziune suspectă de cancer, se recomandă biopsie;
  6. leziune cel mai probabil de natură malignă, necesita biopsie, intervenție chirurgicală;
  7. leziune malignă, confirmata prin biopsie;

Cu toate că, mamografia este cel mai bun instrument de screening pentru cancerul de sân dintre cele disponibile astăzi, nu este întodeauna concludentă, fiind necesare investigații suplimentare de tipul ecografiei sau RMN-ului la sâni. Despre aceste investigații ale sânului puteți citi articolele „Ecografia” și „Imagistica medicală prin rezonanță magnetică”.