Închide meniul

Alimente care ajută în lupta împotriva
cancerului la sân



Corelația dintre obezitate și afecțiunile cronice (precum bolile cardiovasculare, diabetul sau cancerul) este bine cunoscută. Există numeroase dovezi științifice bine documentate care arată că excesul de greutate și o dietă neadecvată pot favoriza recidiva cancerului de sân. Pacienții trebuie, prin urmare, sfătuiți insistent să țină sub control greutatea, având grijă mai presus de toate să nu acumuleze grăsime în zona abdomenului și să nu depășească 80 de centimetri în circumferința taliei.

Excesul de grăsimi și sedentarismul favorizează creșterea, la nivel sangvin, a concentrațiilor de glucoză, insulină și a unora dintre factorii de creștere și a mediatorilor de inflamație, dar și a hormonilor sexuali. Toate aceste elemente, indispensabile pentru dezvoltarea normală a corpului în perioada de creștere sau pentru vindecarea țesuturilor lezate, stimulează proliferarea celulară și în cantități excesive pot favoriza creșterea tumorală.

Este bine știut că o dietă sănătoasă, bogată în cereale integrale, fructe, semințe și legume, cu mai puțină carne roșie, și o reducere a consumului de carne conservată și de băuturi cu conținut mare de zahăr, protejează împotriva dezvoltării tumorale și contracarează în mod eficient recidiva. Acestea sunt de altfel și recomandările World Cancer Research Fund International privitoare la conduita alimentară care trebuie abordată în cazul pacienților oncologici.

Pentru a păstra factorul tumoral de creștere la nivel scăzut, specialiștii recomandă să fie evitat consumul de lapte și de alimente bogate în proteine animale. Pentru a se păstra niveluri scăzute de inflamație se va consuma de preferință pește, cereale integrale, alimente care conțin grăsimi omega-3, cum ar fi soia, semințe de in, ierburi sălbatice și, de asemenea, ceapă, mere, și în general legumele, cu excepția tomatelor.

Se recomandă limitarea prudentă a consumului de alimente bogate în poliamine (substanțe esențiale pentru proliferarea celulară), cum ar fi portocale, roșii, vinete, ardei, banane, kiwi, fructe tropicale.

Superalimente în lupta cu cancerul mamar

În urma unei atente analize, cercetătorii americani ai City of Hope Cancer Center din Los Angeles, au descoperit că există cinci alimente capabile să ajute organismul în lupta împotriva cancerului de sân. Care sunt acestea?

Rodia. Puterea antioxidantă a rodiei a fost cunoscută încă din cele mai vechi timpuri, dar cercetările aduc mereu în prin plan potențialul acestui fruct. Oamenii de știință de la City of Hope au arătat că rodia conține 6 nutriente care pot suprima aromataza, o enzimă care ajută organismul să producă estrogeni. Aproximativ 70% dintre cazurile de cancer de sân depind de estrogen pentru a se dezvolta, iar rodia este, prin urmare, utilă stopării evoluției tumorii.

Afinele. Sunt bogate în fitonutrienți, care pot lupta împotriva radicalilor liberi, cei acuzați de cele mai multe ori ca fiind una dintre cauzele apariției cancerului. Rezultatele arată că consumul de afine poate reduce foarte mult creșterea și răspândirea formelor agresive de cancer de sân, de cele mai multe ori rezistente la terapiile standard.

Scorțișoara este unul dintre cele mai vechi condimente și puterea ei terapeutică a fost cunoscută de mai multe popoare și civilizații. Cercetătorii institutului City of Hope Cancer Center au descoperit că extractul de scorțisoară este capabil să interfereze cu o proteină responsabilă pentru alimentarea cu sânge a tumorii, în acest fel afectând dezvoltarea ei (la fel ca toate celulele corpului nostru și celulele canceroase au, de asemenea, nevoie de sânge pentru a trăi și de a dezvolta). Scorțisoara, în esență, ar putea bloca angiogeneza, formarea vaselor de sânge care alimentează tumora.

Ciupercile. Medicii de la City Hope Center au identificat că ciupercile albe comune, denumite și champignons, conțin fitonutrienți capabili să blocheze aromataza, reducând producția de estrogen.

Strugurii (extract din semințe). Extractele de semințe de struguri pot induce apoptoza celulelor tumorale, fără a afecta celulele sănătoase ale țesuturilor din jur. Și acesta acționează asupra asupra aromatazei, dar blochează și o altă proteină responsabilă cu proliferarea tumorală, demonstrând astfel potențial dublu.