Inchide meniul
  • Acasă
  • Despre noi
  • Generalități cancer de sân
  • Prevenție
  • Diagnostic
  • Viața cu cancerul de sân

Despre noi

Cancerul de sân în cifre

Cancerul mamar este cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancere la femei și reprezintă principala cauză de deces prin cancer la femeile europene, potrivit Societății Europene de Oncologie Medicală (European Society for Medical Oncology). Se estimează că una din nouă femei din Europa va face, la un moment dat în viață, cancer de sân dar aceste estimări variază de la o țară la alta.

Afla mai multe

Despre proiect și Roche

Prin platforma canceruldesan.ro Roche își propune educarea publicului larg cu privire la prevenirea, diagnosticarea, tratarea cancerulul mamar. Site-ul se adresează atât pacienților cu această afecțiune, cât și aparținătorilor acestora care vor să afle mai multe detalii legate de boală, de stilul de viață și de felul în care poate fi gestionat cancerul de sân.

Articole populare în aceasta categorie

Articole populare în aceasta categorie

Articole populare în aceasta categorie

Viața cu cancerul de sân

Articole populare în aceasta categorie

Glosar de cancer mamar cu termeni explicativi

Articole populare în aceasta categorie

Articole populare în aceasta categorie

Articole populare în aceasta categorie

Articole populare în aceasta categorie

Terapia hormonală

Cancerele care sunt hormono-sensibile sau hormono-dependente necesită hormonii pentru a se dezvolta. Terapiile hormonale pot încetini sau opri creșterea celulelor canceroase. Tipul de terapie hormonală folosită depinde de mai mulți factori, printre care și tipul de cancer.

Terapia hormonală constă în administrarea de medicamente care interferează cu activitatea estrogenilor, hormoni despre care se cunoaște că sunt implicați în apariția și dezvoltarea a cel puțin două treimi dintre cazurile de cancer de sân. Din acest motiv, se crede că reducerea nivelurilor hormonale poate fi un tratament eficient.

Terapia hormonală este eficientă numai la pacientele la care s-a demonstrat prezența receptorilor de estrogen și/sau progesteron pe suprafața celulei. Tumora este definită în acest caz estrogen-pozitivă (ER +) și/sau progesteron-pozitivă (PGR +).

În unele cazuri, tratamentul este prescris înainte de rezecția tumorală sau mastectomie, pentru a reduce dimensiunea tumorii înainte de a fi eliminată, dar în cele mai multe cazuri administrarea începe după intervenția chirurgicală și continuă timp de cinci ani, pentru a contracara o posibilă revenire a bolii. De asemenea, dacă medicii cred că este necesară chimioterapia, tratamentul hormonal se instituie la sfârșitul acesteia.

În alte cazuri, terapia hormonală se instituie în urma recurenței bolii sau atunci când aceasta este deja diagnosticată într-un stadiu avansat.
Face încă subiect de dezbatere posibilitatea de a administra aceste medicamente pentru prevenția bolii la femeile sănătoase, dar care sunt expuse unui risc ridicat, de exemplu cu un istoric familial important al bolii.

La ora actuală terapiile hormonale administrate pentru prevenirea apariției recidivelor includ inhibitorii de aromatază, analogi ai LHRH, anticorpii monoclonali.