Închide meniul

Rolul alimentației în prevenirea cancerului de sân



Tot mai multe cazuri de cancer de sân apar în țări dezvoltate, pe fondul unui stil de viață nesănătos, caracterizat de sedentarism, obezitate și o alimentație dezechilibrată, bogată în proteine și hormoni de creștere. Pornind de la această premisă, specialiștii în nutriție recomandă o dietă bogată în fructe și legume, ca factor de protecție a organismului pentru instalarea cancerului mamar.

Fructele și legumele în prevenirea cancerului mamar

Fructele și legumele conțin numeroase fibre, vitamine și minerale, benefice pentru organism și întărirea sistemului imunitar. De aceea, specialiștii recomandă un aport crescut de astfel de produse, consumate cât mai natural, fără procesare termică, astfel încât acestea să nu își piardă din proprietăți. Astfel, componentele bioactive ale acestora, precum carotenul („legumele roşii”), folaţii (legumele verzi), glucosinolaţii (brassica) şi alkil sulfaţii (usturoi) contribuie la o scădere cu până la 30% - 40% a riscului de a dezvolta cancer mamar la femeile care consumă cantități mari de legume crude. Recomandările actuale estimează un consum de 600 – 800 grame de fructe și legume pe zi. Pe de altă parte, consumul de carne roșie, bogată în grăsimi, a fost asociată cu un risc crescut de dezvoltare a cancerului de sân. Carnea, în general, şi carnea procesată, în special, au un conţinut crescut de grăsimi animale, aspect implicat în carcinogeneză, posibil din cauza relaţiei cu metabolismul estrogenilor.

Pași în adoptarea unei diete sănătoase
Deși pare dificil să vă schimbați stilul alimentar cu care ați fost obișnuit atâta timp, iată câteva sfaturi, care vă vor ajuta să introduceți în dieta dumneavostră produsele benefice pentru a menține sănătatea întregului organism, cu rol deosebit în prevenirea cancerului de sân:

  1. Diversificați meniul prin schimbarea periodică a legumelor și fructelor pe care le consumați. Deși este mai simplu să preparați diverse feluri de mâncare, pornind de la un ingredient principal, gândiți-vă ce varietate de gusturi veți avea dacă decideți să introduceți și alte legume în meniul dumneavostră.
  2. Consumați legumele și fructele împreună, în combinații inedite, care să vă satisfacă și papilele gustative, dar și nevoia de fibre, vitamine și minerale. Spre exemplu, salata verde se poate consuma în combinație cu strugurii, ananasul, rodia sau mandarinele.
  3. Faceți-vă un obicei din a consuma legumele crude, în salate bogate și colorate, fără un aport crescut de sare.
  4. Mai bine consumați fructele integral decât să beți sucuri naturale. Consumul integral de fructe reduce numărul de calorii, adaugă fibre și crește senzația de sațietate. Asta în timp ce fructele uscate au un conținut mai mare de calorii.
  5. Încercați să vă achiziționați fructele și legumele din surse bio, care nu au fost expuse la pesticide, astfel încât să evitați apariția altor probleme de sănătate. Dacă locuiți la curte, cultivați-vă singuri legumele și nu folosiți produse chimice pentru întreținerea lor.

De asemenea, nutriția și-a dovedit eficacitatea și în prevenirea recidivelor cancerului de sân. Indiferent de factorii de risc ce au stat la baza diagnosticării inițiale cu cancer mamar sau a tipului de cancer de sân pe care pacienta l-a avut, o alimentație bogată în fibre și vitamine a ajutat organismul să se echilibreze, să își dezvolte sistemul imunitar și să îl protejeze împotriva unei recidive la celălalt sân sau la alte organe ale corpului.