Închide meniul

Activitatea fizică în neoplazia sânului



Efectul adjuvant al activității fizice în timpul și după tratamentul cancerului de sân este în atenția lumii medicale, care doar în ultimii ani s-a concentrat și asupra semnificației clinice.

Din acest motiv, studiul efectelor activității fizice asupra cancerului de sân este în faza de explorare și implicațiile sunt mai complexe decât se anticipa. Urmarea unui protocol de activitate fizică la o persoană afectată de cancer mamar poate fi delicată, deoarece trebuie ținut cont de toate aspectele clinice ale pacientului: tipul intervenției chirurgicale și al tratamentului efectuat, medicamentele administrate și toate caracteristicile psiho-fizice ale pacientului. Astfel că, numeroase studii au analizat impactul activității fizice asupra rezultatelor post-tratament pentru cancerul de sân, subliniind efectele sale asupra ratei de supraviețuire.

Care sunt exercițiile de reabilitare după o intervenție chirurgicală la sân? Ce mișcări sunt recomandate în cazul limfedemului? Cum se poate reduce durerea și evita malpozițiile? Și cum se poate scurta perioada de recuperare?

Primul lucru care trebuie știut este că fiecare intervenție terapeutică este diferită de la pacient la pacient, precum modalitatea de recuperare post-operatorie care poate fi influențată de mai mulți factori, inclusiv de medicamentele folosite și de radioterapie. Al doilea lucru care trebuie reținut este acela că activitatea fizică din proprie inițiativă nu este recomandată. Sau, mai degrabă, exercițiile de recuperare trebuie să fie efectuate inițial după un program și sub supravegherea unui kinetoterapeut sau a unui formator anume specializat pentru pacienții cu diagnosticul de cancer.

Tipul de intervenție și tratament

Operația cea mai invazivă care poate crea mai multe probleme de recuperare este mastectomia, urmată de îndepărtarea ganglionilor limfatici. În acest caz, crește riscul apariției limfedemului, care poate afecta axila, mâna și pieptul. De asemenea, este important de știut că radioterapia poate deteriora sistemul limfatic și unele tratamente chimioterapice pot provoca leziuni ale nervilor, cunoscute sub numele de polineuropatie, care induc tulburări senzoriale și motorii la nivelul membrelor. Perioada următoare unei intervenții chirurgicale ale sânului este faza cea mai delicată: este foarte important să se mobilizeze imediat - încă de pe patul spitalului - brațul, pentru a evita formarea limfedemelor. În acest prim moment, intervenția fizioterapeutului este mai mult decât necesară, fiindcă acesta va arăta pacientei cele mai potrivite exerciții și va practica exercițiile (de drenaj limfatic.
După vindecarea completă a plăgii chirurgicale, poate începe prima etapă de recuperare, având ca scop antrenarea brațului pentru a recupera gama de mișcări normale: ridicarea brațului peste umăr, mobilitatea articulației cotului sau a încheieturii mâinii. Prezența limfedemul impune purtarea unui bandaj de compresie.

1. Exerciții de respirație profundă. Mușchii compromiși în mod frecvent de mastectomie sunt cei ai pieptului și din partea laterală a trunchiului. Scopul acestor exerciții este recuperarea funcțională a acestor mușchi, prin mișcări lente și controlate. Se poate începe cu sesiuni de inspirări lungi, care cresc elasticitatea pieptului și expirări. Acestea vor favoriza circulația limfatică, postura defectuoasă a corpului care de multe ori se instalează din cauza durerii sau chiar ca o reacție psihologică la intervenție.
2. Exerciții fizice ușoare, cu amplitudine redusă a mișcării. Contracții musculare efectuate de preferință dimineața, atunci când brațul este mai puțin obosit. De reținut: toate exercițiile vor fi efectuate cu ambele brațe.
Exemplu de exercițiu: Poziția în picioare, se întind brațele în lateral, la înălțimea umerilor, și se vor roti, desenând în aer cercuri, întâi la scară mică, apoi din ce în ce mai larg, cu respirație lentă și regulată.
3. Mobilizarea gâtului. În poziția culcat pe spate, cu capul odihnindu-se pe podea, sunt efectuate mișcări simple de contractare și relaxare a mușchilor gâtului: de exemplu, se desenează numere sau litere imaginare pe tavan.

A doua etapă este cea de tonifiere și începe numai atunci când brațul a atins limitele normale de mișcare. Și aceste exerciții vor fi inițial făcute în prezența unui specialist cunoscător al problemelor specifice și posibilelor contraindicații. După familiarizarea cu setul de exerciții permise și cu programul de derulare a lor se poate continua recuperarea în mod individual, fără probleme.

În cea de-a doua etapă vor fi făcute exerciții de rezistență, de stabilizare și proprioceptive (de exemplu, care să stimuleze componentele senzoriale periferice).

1. Exerciții fine de coordonare motorie. De exemplu: strângeți și eliberați o minge de spumă; Pretindeți că vă jucați la un pian, în aer; bateți tobele pe podea; depărtați degetele unul de altul și apoi apropiați-le; răsuciți un prosop.
2. Exerciții de forță. Exemplu de exercițiu folosind banda elastică. Ținând de capetele benzii, așezat pe podea, cu picioarele drepte, trunchi drept, treceți cureaua peste tălpile picioarelor, ținând-o întinsă încercați să o împingeți cu degetele de la picioare. Flexați laba piciorului și apoi reveniți.
3. Exerciții pentru spate. Cicatricea rămasă după intervenția chirurgicală poate împiedica executarea exercițiilor. De aceea, înainte de a începe, trebuie făcut ușor un masaj circular cu vârful degetelor. Este important să consultați medicul curant asupra masajului propriu-zis.

Exemplu de exercițiu: Sprijiniți pe membre, pe podea, puneți o mână la ceafă și ridicați cotul spre exterior. Se urmărește cu atenție respirația (inhalați în extensie, expirați pentru a reveni).

Exerciții pentru combaterea limfedemului. Mișcările ar trebui să fie ușoare, ritmice, efectuate lent și însoțite de respirație corectă, cu pauze între exerciții și oprirea obligatorie la apariția durerii.

Exemplu de exercițiu: Poziția în picioare, așezați în fața unui perete sau a unei oglinzi, efectuați mișcări circulare largi și lente, în toate direcțiile, chiar și asimetrice, ca atunci când curățați ferestrele; atenție, mâinile să rămână aderente, cât mai mult posibil, de perete.

Exercițiile în apă și înotul. Avizul îl dă obligatoriu medicul, după vindecarea completă a plăgii chirurgicale. Deschideți și închideți mâinile în poziții diferite, rotiți-le lateral, precum palele unui ventilator; efectuați rotații ale picioarelor și ale părții superioare a corpului. Presiunea hidrostatică a apei va exercita simultan un fel de masaj cu efect de drenaj.

Aerobicul și exerciții de oxigenare. Sunt recomandate: plimbări lungi, chiar și la munte, nu ezitați să folosiți bețele de schi, acțiunea ritmică a brațelor stimulează circulația limfatică la nivelul membrelor superioare. De asemenea, mersul cu bicicleta poate fi o opțiune.