Închide meniul

Împreună putem face
mai multe pentru cancerul de sânAstăzi, numeroase femei cu cancer mamar trăiesc mai mult ca niciodată, datorită îmbunătăţirilor semnificative făcute în prevenire, screening şi tratament. Totuşi, în ciuda progreselor, multe femei sunt încă diagnosticate într-un stadiu tardiv sau „avansat”, atunci când cancerul s-a răspândit deja la alte organe şi devine astfel mult mai greu de tratat. Din acest motiv, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit începând cu anul 1985, prin convenţie internaţională, ca octombrie să fie declarată Luna Internaţională a Conştientizării Cancerului Mamar, respectiv a prevenirii cancerului de sân.

În fiecare an, în această lună milioane de oameni din lumea întreagă îşi unesc forţele pentru a pune sub lumina reflectoarelor o boală atât de răspândită. În zeci de ţări se desfăşoară acţiuni la scară largă, cum ar fi campanii de consultaţii gratuite, iluminări ale unor clădiri în roz, marşuri, distribuirea de fundiţe roz etc., menite să le amintească femeilor că, prin prevenţie şi prin efectuarea de controale medicale periodice, îşi pot păstra sănătatea. Și în România, de 16 ani încoace, pe 1 octombrie o clădire simbol este iluminată în roz, ca simbol al luptei împotriva cancerului de sân.

Depistarea și tratarea precoce a cancerului mamar

Atunci când un cancer de sân este tratat precoce, este potenţial vindecabil. Tratarea precoce a cancerului mamar este o abordare cuprinzătoare care poate implica un tratament înainte şi după intervenţia chirurgicală. Vestea bună este că există teste şi analize pentru depistarea cancerului mamar; ele se numesc teste de screening și nu de puține ori sunt promovate în cadrul campaniilor de prevenire. În luna octombrie anumite clinici oferă gratuități sau reduceri pentru aceste teste.

Cancerele depistate timpuriu – când sunt mici şi nu s-au răspândit – sunt mai uşor de tratat şi au un prognostic mai bun, iar analizele de screening pot deseori identifica un cancer încă de când este şi localizat doar în limitele sânului. De exemplu mamografiile, depistează cancerele înainte ca acestea să înceapă să cauzeze simptome. Dimensiunea unui cancer mamar şi răspândirea sa sunt printre cei mai importanţi factori de prognostic pentru o pacientă.

Cum înaintează tumorile în timp

Creşterea tumorilor poate trece neobservată. De aceea, cunoaşterea semnelor incipiente de cancer mamar este esenţială, mai multe detalii puteți afla citind articolul ”Care sunt primele semne ale cancerului”. Cancerele mamare, care sunt depistate pentru că se simt la palpare, tind să fie mai mari şi au un risc mai mare de a se fi răspândit deja în afara sânului. În general, dimensiunea tumorii este estimată de medicul dumneavoastră, fie prin palpare în cadrul examinării clinice, fie din imaginile rezultate la mamografie sau ecografie. Însă descrierea cea mai exactă se face prin măsurarea întregii tumori după ce a fost extirpată chirurgical.

Dimensiunile tumorilor sunt clasificate în general după cum urmează:
Tis sau T0 – tumora este in situ (celulele canceroase sunt limitate la ductele lactofore / lobulii mamari şi nu s-au răspândit în ţesuturile mamare învecinate)
T1 – tumora are diametrul sub 2cm
T2 – tumora are un diametru între 2 şi 5cm
T3 – tumora are un diametru de peste 5cm
T4 – tumora s-a răspândit la peretele toracic sau în pielea care acoperă pieptul sau are o formă denumită „inflamatorie”.

În afara dimensiunii tumorii, mai este importantă și situaţia ganglionilor, care arată răspândirea cancerului în sistemul limfatic. Aceasta este o informaţie vitală pentru a se stabili cât de mult a progresat cancerul. Ganglionii limfatici sunt prezenţi în număr mare la nivel axilar, iar celulele canceroase care ajung aici de la sân riscă să fie transportate către alte zone din organism prin intermediul sistemului limfatic. O examinare clinică poate fi folositoare pentru se vedea dacă celulele canceroase s-au răspândit în ganglionii limfatici. Medicul dumneavoastră poate simţi dacă ganglionii din axilă sunt măriţi sau întăriţi. Totuşi, aceasta nu este o modalitate exactă de determinare a situaţiei ganglionilor limfatici, examenul anatomo-patologic este cel care va determina cu exactitate acest lucru.
În ciuda progreselor semnificative din ultimele decenii la prognosticul pacientelor, cancerul de sân rămâne încă cel mai răspândit cancer la femei, motiv pentru care este important să identificăm cancerul mamar cât mai timpuriu. Dacă sunteți o femeie de peste 40 de ani, folosiți această oportunitate oferită de campaniile din luna octombrie de conştientizare a cancerului mamar pentru a vă programa la mamografia anuală. Dacă aveți mai puțin de 40 de ani, dar prezentați risc crescut de a dezvolta cancer de sân, discutați cu medicul dumneavoastră despre care este momentul în care ar trebui să înceapă screeningul, precum si care sunt metodele prin care puteti face acest lucru.