Închide meniul

Cancerul de sân HER2 pozitiv

Aproximativ o femeie din cinci diagnosticate cu un cancer mamar are un cancer HER2 pozitiv. Aceasta este o formă deosebit de agresivă de cancer mamar care, în lipsa tratamentului adecvat, are un progres mai rapid şi şanse mai mici de supravieţuire decât un cancer HER2 negativ. În fiecare an, peste 530.000 de femei sunt diagnosticate cu acest tip de cancer în Europa.

Despre proteinele HER2

Cancerul mamar HER2 pozitiv este caracterizat prin prezenţa unei proteine specifice (receptor) denumită factorul uman de creştere epidermică. Proteina HER2 este prezentă pe suprafaţa celulelor sănătoase şi joacă un rol important în ciclul natural de viaţă al acestora. Sarcina sa este de a le semnala sau de a le „spune” să crească şi să se dividă. Totuşi, cantităţi excesive de HER2, în urma unei mutaţii genetice, pot conduce la o creştere necontrolată a celulelor şi la apariţia cancerului. Un cancer HER2 pozitiv are aproximativ două milioane de proteine HER2 la suprafaţă – cam de 100 de ori mai mult decât o celulă normală. Proteina HER2 se poate asocia cu alţi membri ai familiei HER prezenţi pe suprafaţa unei celule – HER1, HER2, HER3 şi HER4. Această asociere poate trimite semnale suplimentare celulei, încurajând şi mai mult creșterea tumorală. Dintre acestea, asocierea de HER2 cu HER3 se presupune a avea cea mai puternică stimulare a celulelor canceroase.

Există tratamente care ţintesc în mod specific HER2

Fiind o formă agresivă, cancerul mamar HER2 pozitiv este bine să fie diagnosticat cât mai precoce. Dacă ați fost diagnosticată cu această formă de boală înainte de răspândirea cancerului (cancer incipient sau local), trebuie să știți că tratamentul precoce aduce cea mai bună şansă de vindecare. Dezvoltarea opţiunilor de tratament din ultimii 15 ani a schimbat cursul natural al cancerului HER2 pozitiv, fiindcă s-au făcut progrese semnificative. Astăzi, sunt disponibile mai multe tratamente care ţintesc în mod specific receptorul HER2, blocând semnalele care cauzează creşterea şi multiplicarea celulelor canceroase. Aceste terapii ţintite au îmbunătăţit perspectivele pacientelor cu cancer mamar HER2 pozitiv, iar astăzi pacientele tratate cu această medicaţie au un prognostic la fel de bun comparativ cu cele diagnosticate cu forme HER2 negative, mai puţin agresive. Însă în ciuda progresului enorm, la una din trei paciente cu cancer mamar HER2 pozitiv diagnosticată înainte de răspândirea cancerului (şi anume în stadiu incipient), boala va avansa totuşi până la un stadiu unde vindecarea nu va mai fi posibilă. În plus, unele paciente cu această formă agresivă prezintă un risc şi mai mare de recidivă. Dacă ați fost diagnosticată într-un stadiu avansat, în care cancerul s-a răspândit la alte părţi ale corpului, cum este creierul sau ficatul, o discuţie serioasă cu medicul curant şi planificare cât mai rapidă a unui tratament personalizat, poate îmbunătăţi prognosticul.