Închide meniul

Numeroasele fațete ale cancerului mamar

Cancerul mamar poate afecta pe oricare dintre noi. Pe mama ta. Pe sora ta. Pe prietena ta cea mai bună. Le iubești pe aceste femei necondiționat datorită tuturor lucrurilor mici care le definesc. Fiecare dintre aceste femei este unică, iar cancerul mamar poate afecta pe oricine. Și atunci când se întâmplă, cancerul mamar al fiecărei femei poate fi la fel de unic precum ea. Cu toate acestea, capacitatea de diagnosticare a diferitelor subtipuri ale cancerului mamar a permis dezvoltarea unor tratamente personalizate extrem de eficiente.

Nu suntem neputincioși în fața cancerului mamar

Da, sunt lucruri pe care le poți face pentru a preveni apariția bolii, dar nu este atât de simplu precum a mânca sănătos și a face sport regulat.1 Înainte ca o tumoră să înceapă să se dezvolte, există o serie de factori care acționează. Dacă descoperi un nodul la nivelul sânului, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te înarmezi cu cunoștințe și curaj.

Majoritatea cancerelor mamare pot fi tratate, dacă sunt depistate la timp. A ști exact cu ce subtip de cancer mamar te confrunți este cel mai important pas în a decide cea mai bună cale pentru a lupta împotriva lui. Sunt mai multe șanse să răspunzi favorabil la un plan de tratament care țintește tipul de cancer specific. 2

Înțelegerea subtipurilor de cancer mamar

Cancerul mamar este adesea considerat o singură boală, deși reprezintă de fapt mai multe afecțiuni diferite, fiecare cu particularități specifice.

Cel mai frecvent mod de a clasifica tumorile mamare este de a identifica trei proteine specifice care se regăsesc pe suprafața celulelor: 3

  • Receptorul de estrogen (RE)
  • Receptorul de progesteron (RP)
  • Receptorul pentru factorul de creștere epidermal (HER2).

Acești receptori favorizează dezvoltarea cancerului. Prin urmare, tratamentele specifice sunt concepute să blocheze acțiunea receptorilor care sunt pozitivi în urma testelor realizate.

Aproximativ o femeie din cinci diagnosticate cu cancer de sân la nivel mondial va suferi de cancer mamar HER2 pozitiv.4 Deși HER2 este o formă agresivă a bolii, terapiile personalizate care țintesc HER2 contribuie la obținerea unor rezultate mai bune decât până acum în rândul femeilor.5

Cea mai importantă armă este cunoașterea. Află informații despre biologia unică a cancerului mamar de care suferi. Pune întrebări și discută cu medicul despre metode avansate de diagnosticare și terapia personalizată.