Factorii de risc și factorii de protecție
I. FACTORII DE RISC
Un factor de risc este orice eveniment sau fapt care crește probabilitatea ca
cineva să se îmbolnăvească de o anumită boală. Dar asta nu înseamnă că o
persoană care are unul sau mai mulți factori de risc se va îmbolnăvi neapărat.
În ceea ce privește cancerul de sân, factorii de risc majori, cum ar fi vârsta,
sexul, sau genetica nu pot fi schimbați, dar este important să fie cunoscuți. Un
stil de viață sănătos, cu multă mișcare, o alimentație sănătoasă, evitarea
fumatului și a consumului de alcool în exces scade riscul multor boli. Jumătate
dintre femeile diagnosticate cu cancer de sân nu au alți factori de risc
identificabili în afară de sexul feminin și vârstă.
Haideți să-i cunoaștem pe rând:
1. Sexul feminin
Poate sună ciudat, dar cel mai important factor de risc este chiar sexul feminin.
Asta deoarece și bărbații pot suferi de cancer mamar - 1% din cancerele
mamare sunt diagnosticate la bărbați.
2. Vârsta
Cu cât îmbătrânim mai mult, cu atât celulele noastre se divid mai mult și pot
apărea mai multe erori la nivelul ADN-ului. Acesta este motivul pentru care
toate cancerele devin mai frecvente odată cu înaintarea în vârstă. Trei sferturi
dintre cancerele de sân sunt diagnosticate după menopauză. Mai puțin de 5%
din cazuri (unul din 20) sunt diagnosticate la femei mai tinere de 35 de ani. De
exemplu, riscul de a dezvolta un cancer de sân este de aproape 1: 20.000 la
vârsta de 25 de ani, dar până la vârsta de 80 de ani, riscul ajunge la 1:8!
3. Factorii hormonali
Estrogenul, hormonul sexual feminin este principalul „vinovat”. Riscul de a
dezvolta un cancer de sân crește dacă suntem expuse la cantități mai mari sau
un timp mai îndelungat la acest hormon. De aceea, riscul este crescut la
femeile care au avut prima menstruație la vârste mai mici de 12 ani sau la
femeile la care menopauza s-a instalat la vârste mai mari de 55 de ani. Pe
deasupra, se pare că femeile care au avut prima menstruație la vârste foarte
tinere au și niveluri mai crescute de hormoni în sânge.
După menopauză mai există niveluri scăzute de estrogen în sânge. Studiile au
arătat că femeile care au concentrații mai mari de estrogen în sânge
post-menopauză au un risc de două ori mai mare față de femeile care au
concentrații mai mici de estrogen. Înainte de menopauză, nivelurile de estrogen
din sânge variază în funcție de ciclul menstrual. Studiile nu au putut demonstra
cu certitudine că aceste variații afectează riscul la acest grup de femei.
Majoritatea factorilor de risc majori pentru cancerul de sân pot fi de fapt
explicați prin efectul lor asupra hormonilor.
Terapia de substituție hormonală se prescrie uneori pentru a ameliora
simptomele asociate menopauzei. Există două tipuri principale: terapie
combinată, cu estrogen și progesteron, și terapie doar cu estrogen. Multiple
studii au arătat că terapia de subtituție hormonală post-menopauză crește riscul
de a dezvolta cancer de sân - mai ales combinația de estrogen și progesteron.
Cele mai mari studii clinice în acest domeniu au fost “Women’s Health
Initiative”, derulat în Statele Unite ale Americii, și “Million Women Study”-
studiul celor un milon de femei - în Marea Britanie. În urma publicării acestor
studii, prescrierea terapiei de substituție hormonală a scăzut drastic în
majoritatea țărilor. În paralel, multe țări occidentale au raportat și o scădere a
incidenței cancerului de sân în intervalul 2003-2008. Deși se prescrie mult mai
rar decât acum 15- 20 de ani, terapia de substituție hormonală poate avea și
beneficii - mai ales scăderea riscului de osteoporoză. Decizia de a utiliza
terapia de substituție hormonală trebuie luată de la caz la caz, cântărind atent
riscurile și beneficiile și se vor utiliza cele mai mici doze pentru cel mai scurt
timp posibil.
Pilulele contraceptive - deoarece anticoncepționalele conțin o combinație de
estrogen și progesteron, teoretic ar putea crește riscul unui cancer de sân.
Totuși, multiplele studii clinice efectuate pe acest subiect nu au ajuns la un
consens. Majoritatea studiilor au arătat o creștere ușoară a riscului. Și acest
risc crescut dispare după 10 ani de la oprirea administrării lor. Pe de altă parte,
anticoncepționalele par să scadă riscul cancerelor de ovar sau de uter. Totuși,
este important să reținem două aspecte: anticoncepționalele moderne au doze
mult mai mici de hormoni decât cele utilizate în anii `60 -`70. În al doilea rând,
ele sunt prescrise femeilor tinere, care au oricum un risc foarte scăzut de
cancer de sân, deci o creștere mică a acesui risc ar duce doar la foarte puține
cazuri de cancer în plus.
3. Istoricul familial
Teoretic, dacă mama sau sora dvs. au avut cancer de sân, riscul de a vă
îmbolnăvi este dublu. Totuși, peste 8 din 10 femei care au avut cazuri de cancer
de sân în familie nu vor avea niciodată această boală. Invers, peste 8 din 10
femei care au cancer de sân nu au avut această boală în familie. Doar un
număr mic de persoane au un risc mai crescut de a dezvolta boala, pentru că
unii membri ai familiei lor suferă sau au suferit de anumite tipuri de cancer (de
sân, de ovar, de prostată). Acest risc poate fi determinat de o genă defectă
moștenită – atunci vorbim despre „predispoziție genetică”. Este important de
reținut că aceste gene se pot moșteni atât pe linie maternă, cât și pe linie
paternă, dar nu se iau în considerare bolile apărute la rudele prin alianță.
Mai puțin de 1 din 10 cazuri de cancr de sân sunt determinate de aceste gene
defecte, numite „mutații”. Se suspectează o astfel de predispoziție genetică
dacă:
– aveți o rudă de gradul întâi (mama, tata, fratele, sora, copii) diagnosticată cu
cancer de sân la vârsta de sub 40 de ani
– o rudă de gradul întâi de sex masculin cu cancer de sân
– o rudă de gradul întâi cu cancer la ambii sâni
– două rude de gradul întâi sau doi (unchi, nepoți, bunici, mătuși,) cu cancer de
sân
– cazuri de cancer de sân și ovar în aceeași familie.
Cele două gene principale implicate în formele genetice de cancer de sân sunt
BRCA1 și BRCA2. Riscul de a dezvolta un cancer mamar la persoanele care
au moștenit una dintre aceste două gene „defecte” variază între 45% – 85%.
Acest risc poate fi redus prin operație profilactică. Evaluarea genetică atentă și
consilierea psihologică sunt obligatorii înaintea unei astfel de operații. Alte
strategii includ tratament medicamentos profilactic, supravegherea atentă prin
mamografii anuale și/ sau RMN mamar.
4. Istoricul personal de cancer de sân
O femeie care a suferit de cancer de sân are un risc mai mare de a dezvolta alt
cancer la același sân sau la celălalt.
5. Istoric personal de alte boli
Cancerul de sân apare mai frecvent la femei care au suferit înainte și de alte
cancere: limfomul Hodgkin (mai ales la vârste tinere și dacă a fost tratat prin
radioterapie), melanom malign, cancer pulmonar, cancer colorectal, cancer de
corp uterin, leucemie limfocitară cronică.
Diabetul zaharat de tip 2 (care apare la adulți) poate crește ușor riscul de
cancer mamar, acest lucru s-ar putea datora faptului că persoanele cu diabet
sunt mai frecvent supraponderale.
Riscul este crescut și de boli de tiroidă autoimune.
6. Boli benigne de sân
Majoritatea bolilor benigne (noncanceroase) de sân nu cresc riscul de cancer.
În funcție de cât sunt de periculoase, aceste boli sunt împărțite în trei categorii:
a. Leziuni non-proliferative – în care celulele nu se divid, nu cresc. Aceste boli
nu cresc deloc riscul sau îl cresc foarte, foarte puțin și includ: mastita,
mastopatia fibrochistică, ectazia ductală, steatonecroza, un singur papilom,
lipoamele.
b. Leziuni proliferative fără atipie- celulele se divid în exces, dar sunt
normale. Duc la o creștere ușoară a riscului și includ: hiperplazia ductală,
fibroadenoamele, adenoza sclerozantă, multiple papiloame (papilomatoză),
cicatrice radială (nu este o cicatrice propriu-zisă, ci o boală sclerozantă).
c. Leziuni proliferative cu atipii – celulele se divid excesiv, și unele nu mai au
aspect normal. Aceste boli cresc semnificativ (de ~ 3 ori) riscul de cancer și
includ hiperlazia lobulară atipică, hiperplazia ductală atipică, carcinomul lobular
in situ. 5% (unul din 20) din nodulii mamari fac parte din această categorie.
Carcinomul lobular in situ este o boală în care celule anormale cresc în lobulii
glandelor ce produc lapte, dar nu se răspândesc mai departe de aceștia. În
ciuda numelui, nu este o formă de cancer și nu duce în sine la cancer dacă este
netratat, dar prezența carcinomului lobular in situ indică un risc crescut de a
dezvolta cancer la oricare din sâni. Carcinomul ductal in situ, în schimb, este o
formă de cancer incipient care în timp se poate transforma în cancer invaziv.
Totuși, doar una din 6 femei cu carcinom lobular sau ductal in situ va dezvolta
cancer de sân în decurs de 10 ani.
7. Densitatea sânilor
Sânii sunt formați din țesut glandular, țesut gras și țesut fibros. Unele femei au
mai mult țesut glandular și fibros, iar sânii lor au o densitate mai crescută pe
mamografii. Deoarece sunt prezente mai multe celule mamare și riscul de a
dezvolta cancer este crescut de până la 2 ori. Din nefericire, la aceste femei nici
mamografia nu este la fel de fiabilă, dar ecografia mamară și RMN-ul mamar
poate detecta tumori ce au „scăpat” mamografiei.
8. Fumatul și consumul de alcool
Consumul de alcool crește ușor riscul de a dezvolta cancer de sân. Riscul crește la
femeile care consumă, în medie, mai mult de 2 pahare de alcool/zi (un pahar fiind
400 ml bere, 150 ml vin, sau 40 ml băuturi spirtoase).
Și fumatul crește riscul, mai ales la femeile care fumează de la vârste tinere sau
care au început să fumeze înainte de prima sarcină.
9. Înălțimea și greutatea
Femeile mai înalte au un risc crescut de a dezvolta cancer de sân, probabil
pentru că au mai mult țesut mamar. Femeile care au avut o greutate mai mare la
naștere au un risc mai crescut de cancer de sân înainte de menopauză. Femeile
care sunt supraponderale sau obeze post-menopauză au și ele un risc crescut.
Înainte de menopauză, aproape toți hormonii feminini sunt produși în ovare, dar
după menopauză (când ovarele nu mai produc hormoni), țesutul gras este sursa
principală de estrogen. În plus, femeile supraponderale au și niveluri crescute de
insulină în sânge, alt hormon care pare să crească riscul. Totuși, asocierea între
greutate și cancer de sân este una complexă: de exemplu, riscul este mai crescut
pentru femeile care s-au îngrășat după menopauză decât pentru cele care au
fost supraponderale din copilărie sau pentru femeile care depun grăsime în zona
abdomenului, comparat cu cele care se îngrașă mai degrabă în zona șoldurilor și
coapselor.
10. Mediul social
Femeile din țări occidentale, pot avea un risc mai crescut de a dezvolta cancer
mamar.
11. Expunerea la raze X
Se știe că expunerea la radiații crește riscul multor cancere. Radiografiile de
plămân și mamografiile au doze foarte scăzute de radiație (mult mai mici decât în
trecut) și beneficiile acestor metode diagnostice depășesc cu mult riscul.
Radioterapia pe torace pentru tratamentul limfomului Hodgkin, mai ales dacă a
fost efectuată în copilărie, poate crește riscul unui cancer de sân.
12. Factori presupuși de risc și nedovediți
a. Loviturile la nivelul sânului – multe femei cred că o lovitură le-a provocat
cancerul la sân, deoarece au descoperit tumora în urma acesteia. Dar nu există
dovezi în acest sens- o lovitură poate cauza o cicatrice care poate fi confundată
cu un cancer sau femeile care se palpează în urma unei lovituri pot descoperi o
tumoră care era acolo anterior loviturii.
b. Sutienele - pe internet circulă teorii conform cărora balenele din sutiene
blochează sistemul limfatic și duc la acumularea toxinelor, dar nu există niciun
studiu care să dovedească aceasta.
c. Antiperspirantele – alte zvonuri de pe internet sugerează că chimicalele din
deodorante sunt absorbite prin piele și interferează cu circulația limfei, dar,
bazându-ne pe studii și pe ceea ce știm despre biologia cancerului, nu avem
niciun motiv să dăm crezare acestor mituri.
d. Pesticidele și alte chimicale – multiplele studii nu au arătat o corelație între
pesticide și cancerul de sân. Singurul pesticid periculos ar fi DDT-ul
(Diclor-Difenil-Tricloretanul), dar din fericire acesta a fost interzis în toate țările
industrializate încă din anii ´70. Multe femei sunt îngrijorate și de chimicale care
au proprietăți asemănătoare cu estrogenul, cum ar fi bifenilii policlorurați sau
bisfenolul A, găsiți în mase plastice sau cosmetice. Deși este extrem de dificil să
studiem efectul acestor substanțe asupra sănătății pe termen lung, din fericire,
ele sunt foarte strict reglementate în Europa.
e. Avorturile – Studiile au arătat că nici avorturile spontane, nici cele provocate
nu cresc riscul cancerului de sân.
f. Stresul – deși stresul poate cauza multiple probleme de sănătate, studiile arată
că tumorile de sân nu s pot fi consecințele acestuia
g. Implanturile mamare – numeroasele studii nu au demonstrat o incidență
crescută a cancerului de sân la femeile cu implanturi mamare, deși la femeile cu
implanturi de silicon, țesutul mamar se vede mai greu pe mamografii. Totuși,
implanturile de silicon par a fi asociate mai frecvent cu o formă foarte rară de
tumoră- limfomul cu celule mari anaplastice. Dar acest tip de cancer este atât de
rar întâlnit, încât este foate greu să tragem o concluzie.
h. Munca în ture de noapte – unele studii au arătat un risc ușor crescut la
femeile care au lucrat în ture de noapte. Cercetătorii presupun că perioadele prea
scurte de somn scad concentrația unui hormon numit melatonină.
II. FACTORI DE PROTECȚIE
Așa cum factorii de risc cresc probabilitatea ca cineva să se îmbolnăvească de o anumită boală, există și factori de protecție care pot contribui la scăderea acestei probabilități
a. Sarcina este un factor de protecție.
Cancerul de sân apare mai frecvent la
femeile care nu au copii- sau care nasc primul copil la vârste mai mari. De
exemplu, o femeie care are primul copil la peste 35 de ani are un risc de 5 ori mai
mare de a dezvolta această boală față de o femeie care are primul copil la 18 ani.
Cu cât o femeie are mai mulți copii, cu atât riscul este mai scăzut. Sarcina poate
crește momentan riscul de a dezvolta cancer de sân, dar pe termen lung are un
efect protector durabil.
b. Alăptatul – femeile care alăptează au un risc mai scăzut de a dezvolta cancer
de sân, mai ales dacă au avut primul copil la o vârstă mai tânără.
c. Activitatea fizică - studiile arată că mișcarea (timp de jumătate de oră, de 5
ori pe săptămână) scade riscul cancerului de sân cu 20% (o cincime). Nu este
neapărat nevoie să faceți sport, chiar și câteva plimbări într-un ritm mai alert pot
scădea riscul!
d. Alimentația - se estimează că am putea evita aproape unul din zece cazuri de
cancer doar prin schimbarea alimentației. Studiile privind asocierea dintre dietă și
cancer sunt extrem de dificil de efectuat, deoarece mâncăm multe tipuri de
alimente diferite în cantități diferite. Totuși, există câtva concluzii importante.
– grăsimile - femeile care consumă mai multe grăsimi, mai ales grăsimi saturate
după menopauză, pot avea un risc aproape dublu față de cele care consumă mai
puține grăsimi. Dar persoanele care consumă multe grăsimi nesaturate omega 3,
găsite în peștele marin, au un risc și mai scăzut!
– zaharurile, carbohidrații - nu există dovezi definitive care să lege consumul
de carbohidrați de dezvoltarea cancerului, dar o alimentație bogată în
carbohidrați duce la îngrășare, iar kilogramele în plus cresc riscul cancerului de
sân la femeile aflate în post-menopauză.
– lactatele – deși multe știri de pe internet și din reviste susțin contrariul, câteva
studii recente au sugerat că un consum crescut de produse lactate poate să
scadă riscul cancerului de sân. Acest lucru s-ar explica prin conținutul lor de
calciu, care are un efect protector.
– fibrele –se găsesc mai ales în legume, fructe și cereale integrale. Există date
științifice care sugerează că un aport de fibre de peste 25 grame/ zi poate scădea
riscul îmbolnăvirii la femeile tinere. Fibrele pot să scadă nivelul de estrogen din
sânge, dar deseori dietele bogate în fibre sunt totodată mai bogate în antioxidanți
și mai sărace în grăsimi saturate.
– fructele și legumele conțin mulți antoxidanți (cum ar fi vitaminele A, C, E și
seleniul), iar antioxidanții previn deteriorarea celulelor.
– soia și fitoestrogenii - fitoestrogenii sunt substanțe găsite în plante care au o
structură asemănătoare cu estrogenul găsit în organismul nostru. Există mai
multe tipuri de fitoestrogeni- cei mai cunoscuți sunt izoflavonoizii din soia sau
lignanii din cereale integrale, semințe de in, fructe sau legume. Aceste substanțe
par să scadă ușor riscul cancerului de sân, mai ales după menopauză.
– suplimentele de multivitamine - deși o alimentație sănătoasă, bogată în
vitamine din surse naturale este foarte benefică, nu există niciun studiu care să
demonstreze că suplimentele de multivitamine scad riscul cancerului mamar.
Surse:
1. http://www.cancer.org/cancer/types/breast-cancer/risk-and-prevention/breast-cancer-risk-factors-you-cannot-change.html2. McTiernan A. Behavioral risk factors in breast cancer: can risk be modified? Oncologist 2003; 8: 326–334.
3. American Cancer Society. Breast Cancer Facts & Figures, 2015-2016, 2015.
4. Collaborative Group on Hormonal Factors in Breast Cancer. Menarche, menopause, and breast cancer risk: individual participant meta-analysis, including 118 964 women with breast cancer from 117 epidemiological studies. Lancet Oncol. 13(11):1141-51, 2012.
5. National Cancer Institute. Genetics of breast and gynecologic cancers (PDQ®) - health professional version.
http://www.cancer.gov/types/breast/hp/breast-ovarian-genetics-pdq, 2016.
6. Gierisch JM, Coeytaux RR, Urrutia RP, et al. Oral contraceptive use and risk of breast, cervical, colorectal, and endometrial cancers: a systematic review. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 22(11):1931-43, 2013.
7. Michels KB, Solomon CG, Hu FB, et al. for the Nurses' Health Study. Type 2 diabetes and subsequent incidence of breast cancer in the Nurses' Health Study. Diabetes Care. 26(6):1752-8, 2003.
8. Vrieling A, Buck K, Kaaks R, Chang-Claude J. Adult weight gain in relation to breast cancer risk by estrogen and progesterone receptor status: a meta-analysis. Breast Cancer Res Treat. 123(3):641-9, 2010.
9.Collaborative Group on Hormonal Factors in Breast Cancer. Breast cancer and breast feeding: collaborative reanalysis of individual data from 47 epidemiological studies in 30 countries, including 50,302 women with breast cancer and 96,973 women without the disease. Lancet 20:187-95, 2002.
10. Wu Y, Zhang D, Kang S. Physical activity and risk of breast cancer: a meta-analysis of prospective studies. Breast Cancer Res Treat. 137(3):869-82, 2013.
11. Emaus MJ, Peeters PH, Bakker MF, et al. Vegetable and fruit consumption and the risk of hormone receptor-defined breast cancer in the EPIC cohort. Am J Clin Nutr. 103(1):168-77, 2016. 12. Dyrstad SW, Yan Y, Fowler AM, Colditz GA. Breast cancer risk associated with benign breast disease: systematic review and meta-analysis. Breast Cancer Res Treat. 149(3):569-75, 2015.
13. National Comprehensive Cancer Network. NCCN Clinical practices guidelines in oncology: Breast cancer risk reduction. V.1.2016. http://www.nccn.org, 2016.
14. Ijaz S, Verbeek J, Seidler A, et al. Night-shift work and breast cancer--a systematic review and meta-analysis. Scand J Work Environ Health. 39(5):431-47, 2013.
15. Writing Group for the Women's Health Initiative Investigators. Risks and benefits of estrogen plus progestin in healthy postmenopausal women: principal results from the Women's Health Initiative randomized controlled trial. JAMA. 288(3):321-33, 2002.
16. Beral V for the Million Women Study Collaborators. Breast cancer and hormone-replacement therapy in the Million Women Study. Lancet. 362:419-27, 2003.
17. Moskowitz CS, Chou JF, Wolden SL, et al. Breast cancer after chest radiation therapy for childhood cancer. J Clin Oncol. 32(21):2217-23, 2014.
18. Lundqvist A, Andersson E, Ahlberg I, Nilbert M, Gerdtham U. Socioeconomic inequalities in breast cancer incidence and mortality in Europe-a systematic review and meta-analysis. Eur J Public Health. 2016 May 23.
19. Yang TO, Reeves GK, Green J, et al. for the Million Women Study Collaborators. Birth weight and adult cancer incidence: large prospective study and meta-analysis. Ann Oncol. 25(9):1836-43, 2014.
20. National Toxicology Program, U.S. Department of Health and Human Services. Bisphenol A (BPA). http://www.niehs.nih.gov/health/topics/agents/sya-bpa/, 2010.
21. Dossus L, Boutron-Ruault MC, Kaaks R, et al. for the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) cohort. Active and passive cigarette smoking and breast cancer risk: results from the EPIC cohort. Int J Cancer. 134(8):1871-88, 2014.
22. Dong JY, Qin LQ. Soy isoflavones consumption and risk of breast cancer incidence or recurrence: a meta-analysis of prospective studies. Breast Cancer Res Treat. 125(2): p. 315-23, 2011.
23. Schernhammer ES, Hankinson SE, Rosner B, et al. Job stress and breast cancer risk: the Nurses' Health Study. Am J Epidemiol. 160:1079-86, 2004.
24. Reeves GK, Kan SW, Key T, et al. Breast cancer risk in relation to abortion: Results from the EPIC study. Int J Cancer. 119(7):1741-5, 2006.
25. Chen L, Malone KE, Li CI. Bra wearing not associated with breast cancer risk: a population-based case-control study. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 23(10):2181-5, 2014.
26. Noels EC, Lapid O, Lindeman JH, Bastiaannet E. Breast implants and the risk of breast cancer: a meta-analysis of cohort studies. Aesthet Surg J. 35(1):55-62, 2015.
27. Mirick DK, Davis S and Thomas DB. Antiperspirant use and the risk of breast cancer. J Natl Cancer Inst. 94:1578-80, 2002.