Închide meniul

Chimioterapia - o opțiune sau o necesitate?Cancerul este caracterizat prin creșterea anormală și necontrolată a unei sau unui grup de celule care invadează țesuturile înconjurătoare și care se pot răspândi (metastaza) la mare distanță de țesutul sau organul de origine, într-un ritm extrem de alert. Cancerul de sân este perceput adesea ca cea mai înfricoşătoare boală pentru femei. Cu toate acestea, dacă este depistat în faza incipientă şi nu a diseminat dincolo de sân, şansele de tratare şi vindecare sunt excelente. În prezent, unele femei au posibilitatea de a alege un tratament care nu necesită îndepărtarea sânului, deoarece cancerul a fost depistat în stadii incipiente.
De aceea, recomandarea specialiștilor îndrumă către acceptarea imediată a tratamentului care va fi unul ales individual, în urma întrunirii comisiei de specialitate. Scopul tuturor tratamentelor împotriva cancerului este acela de a distruge sau de a îndepărta tumora sau toate celulele canceroase din organismul pacientului. Acest lucru este posibil prin folosirea corectă a tratamentelor adecvate, de obicei în asociere. Tratamentul cancerului este un tratament multimodal (presupune colaborarea dintre chirurg oncolog, radioterapeut, oncolog medical), fiind necesar chiar și în stadiile avansate, pentru a obține o prelungire a supraviețuirii cu o calitate bună a vieții (tratament paliativ).

Este normal ca pacientul să îşi facă griji cu privire la efectele secundare ale chimioterapiei, dar trebuie reținut faptul că fiecare persoană reacţionează diferit la tratament. Dacă pacientul este îngrijorat de modul în care îl va afecta chimioterapia, ar trebui să discute cu medicul curant sau cu un consilier. Sunt numeroase cazuri în care pacienții caută alte terapii sau remedii, naturiste ori medicamentoase și din păcate mulți pacienți în căutarea de remedii alternative, scapă din vedere faptul că timpul pierdut în găsirea și experimentarea acestora, este unul foarte prețios care poate face, de multe ori, diferența între viață și moarte.
Așadar, renunțarea la tratamentul chimioterapic nu este o opțiune recomandată, chimioterapia reprezentând modalitatea de tratament ce utilizează medicamente citotoxice (citostatice) pentru distrugerea celulelor maligne. Se administrează pe cale intravenoasă (cel mai frecvent), orală, intracavitară, intraarterială, intratumorală sau intramusculară.

Chimioterapia poate fi:
• curativă (reprezentând principala modalitate de tratament),
• neoadjuvantă sau preoperatorie (cu scopul de reducere a tumorii primare, îmbunătățirea controlului loco-regional al bolii și scăderea riscului de diseminare la distanță a bolii),
• adjuvantă sau postoperatorie (pentru reducerea riscului de recidivă locală sau la distanță, la pacienții cu factori de prognostic nefavorabil),
• paliativă (în scop de îmbunătățire a calității vieții, respectiv reducerea simptomatologiei).
Chimioterapia se administrează de obicei în cure/serii/cicluri de 1 zi, 2 zile, 3 zile sau 5 zile (există și serii mai complexe), fiecare perioada de tratament fiind urmată de o perioadă de refacere (3-4 săptămâni). Se pot utiliza unul sau mai multe citostatice, în funcție de localizare, forma histopatologică, stadiul clinic, bolile asociate și opțiunea medicului curant.

Este foarte adevărat însă că va trebui să vă modificați ritmul și stilul de viață, să vă restabiliți prioritățile, să acceptați toate aceste schimbări și nu în ultimul rând să credeți că un psihic puternic, o atitudine tranșantă poate însemna vindecarea dvs.