Închide meniul

Supraviețuirea în cancerul de sânCancerul de sân este cea mai întâlnită formă de cancer care afectează femeile, iar incidența sa este în creștere. În 2020, existau aproximativ 2,26 milioane de cazuri noi de cancer de sân, diagnosticate la nivel mondial, reprezentând aproximativ 25% din totalul cazurilor de cancer nou diagnosticate. Perspectivele supraviețuirii bolii pentru femeile cu cancer de sân, variază în funcție de stadiul în care se află afecțiunea. În general, rata de supraviețuire este mai mare pentru femeile diagnosticate într-o fază incipientă a bolii. Dar amintiți-vă, perspectivele pentru fiecare femeie în parte, sunt specifice circumstanțelor și caracteristicilor bolii sale. Rata de supraviețuire este adesea folosită de către medici, ca o modalitate standard de a estima perspectivele de supraviețuire în fața bolii.

Statisticile privind perspectivele de supraviețuire pentru un anumit tip de cancer și stadiul în care se află, sunt adesea date ca rate de supraviețuire la 5 ani dar mulți oameni, trăiesc de multe ori, mult mai mult de 5 ani. Rata de supraviețuire la 5 ani este definită ca fiind procentul de persoane care trăiesc cel puțin 5 ani, după ce au fost diagnosticate cu cancer. De exemplu, o rată de supraviețuire la 5 ani de 90% înseamnă că 90 din 100 de persoane sunt încă în viață, la 5 ani după ce au fost diagnosticate.

Dintre femeile cu cancer de sân, 89,7 % vor supraviețui, în medie timp de cinci ani de la diagnosticare. Acest procent include toate femeile cu tumori mamare, indiferent de stadiul de boală sau de subtip.

Stadiul 0 de boală este etapa precanceroasă în care sunt prezente celule atipice sau anormale, dar nu și celulele canceroase invazive.

Stadiul 1 este considerat atunci când tumora este de mici dimensiuni și localizată exclusiv la nivelul sânului.

Stadiul 2 este declarat în două situații. Atunci când tumora este mai mică de 2 cm, dar s-a extins și la ganglionii limfatici, sau când dimensiunile sale variază între 2 - 5 cm, dar nu a atins ganglionii limfatici.

Stadiul 3 al cancerului de sân include diferite categorii de tumori, inclusiv cancere care s-au răspândit pe piele, peretele toracic, în ganglionii lor limfatici sau în apropierea sânului.

Stadiul 4 este cancerul de sân metastatic, ceea ce înseamnă că s-a extins la una dintre zonele corpului aflate la distanță de sân, cel mai frecvent la oase, plămâni, ficat sau creier.

În general, cu cât cancerul de sân este diagnosticat și tratat mai devreme, cu atât mai mari sunt șansele de supraviețuire pe termen lung.

Rata de supraviețuire la 5 ani, în funcție de stadiul bolii la momentul diagnosticării

Rapoartele medicale ale experţilor americani arată că 61,4% dintre femei sunt diagnosticate în stadiul 1. La acest moment, rata de supraviețuire la 5 ani este foarte mare şi se înregistrează mai ales la nivelul ţărilor dezvoltate, unde sistemele de sănătate pun accent pe screening și prevenție. Ratele de supravieţuire pentru cancerele detectate în fază incipientă, se apropie de 99% (în UK) și chiar 100% (conform unor statistici ale Institutului Naţional pentru Cancer din Statele Unite ale Americii). Pentru femeile care sunt diagnosticate în stadiul 2, acest procent scade la 90% - 93%, prognoza cea mai favorabilă venind tot din SUA. Femeile care sunt diagnosticate în stadiul 3 au o probabilitate de supraviețuire, pentru 5 sau mai mulți ani, de 60%, la nivelul Marii Britanii, procentul fiind mai mare în SUA, de 72%. Din nefericire, pacientele care sunt diagnosticate în stadiul 4, au o probabilitate de supraviețuire la 5 ani redusă, până la 15% - 22%, şi de data aceasta, sistemul american de sănătate fiind mai performant în îngrijirile acordate pacienţilor oncologici.

Ratele de supraviețuire în funcție de vârstă și regiune geografică

Riscul de a dezvolta cancer mamar crește odată cu vârsta. Statisticile experților americani arată că mai puțin de 3% dintre femeile diagnosticate cu tumoră mamară, sunt sub vârsta de 40 de ani. Astfel, vârsta medie la care boala își face apariția este plasată în jurul decadei a șasea de viață, iar vârsta medie de deces din cauză oncologică este de 68 de ani. Ambele rate, de incidență și de supraviețuire, variază foarte mult de la o regiune la alta. Femeile din țările dezvoltate, în general, au un risc mult mai mare de a dezvolta cancer de sân decât femeile din țările mai slab dezvoltate. Femeile din America de Nord și Europa de Vest au cea mai mare probabilitate de a dezvolta cancer de sân, cu o rată de peste 90 de femei la 100.000. Țările din Orientul Mijlociu, Africa Centrală, Europa de Est și Asia Centrală, au cea mai mică incidență, cu mai puțin de 20 de femei la 100.000.

Ratele de supraviețuire cele mai ridicate sunt înregistrate în America de Nord, Scandinavia și țări precum Brazilia și Israel. Ratele de supraviețuire medii, de circa 60%, corespund țărilor de la jumătatea clasamentului, iar 40% se înregistrează la nivelul țărilor sărace ale lumii.

Alți factori care afectează ratele de supraviețuire

Unele tipuri de cancer de sân sunt mai agresive decât altele. Ratele de supraviețuire la cinci ani tind să fie mai mici pentru femeile diagnosticate cu cancer de sân triplu-negativ (TNBC: Triple Negative Breast Cancer). TNBC este mult mai probabil să se răspândească și să recidiveze, mai ales în primii trei până la cinci ani. După cinci ani, acest risc poate fi mai mic, în comparație cu alte subtipuri de cancer de sân.

În cazul în care sunteți nou diagnosticată, țineți cont de faptul că ratele de supraviețuire sunt doar statistici generale. Ele nu pot reflecta faptul că metodele de diagnosticare și tratare a cancerului de sân sunt îmbunătățite în permanență.
Ratele de supraviețuire sunt adesea bazate pe rezultatele anterioare ale unui număr mare de oameni care au avut boala, dar ele nu pot prezice ce se va întâmpla în cazul fiecărui pacient în parte.

Evoluția fiecărui pacient depinde de mai mulți factori, deci discutați cu medicul dumneavoastră despre cea mai bună abordare în ceea ce privește terapiile existente.