Închide meniul

Recuperarea medicală
după mastectomie prin drenaj limfatic

În fiecare an, peste 8.000 de femei din România se luptă cu cancerul de sân, iar aproximativ 3.000 dintre acestea pierd lupta cu boala, conform unui raport publicat de Ministerul Sănătății. Din fericire, peste jumătate dintre femeile diagnosticate cu cancer de sân supraviețuiesc. Însă lupta nu se oprește aici. După ce au trecut peste tratamentul cu citostatice, ședințele de radioterapie și operația de mastectomie, femeile trebuie să înceapă recuperarea fizică, emoțională și reintegrarea socială.

Ce trebuie să știți dacă ați urmat un tratament pentru cancerul de sân?

Este important să cunoașteți riscurile la care sunteți expusă. Dintre acestea, limfedemul brațului este o afecțiune pe care o puteți devolta imediat după terminarea tratamentului sau chiar la câțiva ani mai târziu. Conform Institutului Național de Sănătate din Statele Unite ale Americii, aproximativ 40% dintre femeile care au supraviețuit cancerului de sân vor dezvolta, de-a lungul vieții limfedemul brațului. “Limfedemul brațului este o afecțiune caracterizată prin umflarea progresivă a brațului aferent sânului extirpat, ca urmare a tratamentului pentru cancerul de sân, în special dacă pacienta a suferit o mastectomie ce presupune scoaterea ganglionilor limfatici. Ganglionii limfatici joacă rolul unor conducte prin care limfa circulă în organism. De aceea, este lesne de înțeles cum, odată cu scoaterea acestora, limfa va întâmpina o problemă în circulația sa, blocându-se într-un anumit punct. Acesta este momentul când, de obicei, brațul se umflă, afectând astfel semnificativ calitatea vieții”, afirmă Bogdan Goga, fizioterapeut în cadrul studioului de recuperare medicală Terapie pentru Mișcare.

Ce trebuie să faceți pentru a preveni limfedemul brațului?

Pentru a preveni această afecțiune invalidantă, trebuie să luați atitudine înainte ca simptomele să își facă simțită prezența. Limfedemul postmastectomie se manifestă prin: senzația de mână grea, durere, dificultăți întâmpinate în mișcarea degetelor, a încheieturii sau a umărului, aferente sânului extirpat, senzația de slăbiciune a brațului, umflarea progresivă a acestuia. De aceea, trebuie să vă adresați unui fizioterapeut specializat și să evitați orice fel de masaj realizat mecanic sau de către persoane fără o instruire medicală, întrucât acest lucru poate avea consecințe grave. După vizita la fizioterapeut, acesta vă va recomanda un plan de recuperare medicală, ce constă în ședințe de kinetoterapie, care au ca scop menținerea sau redarea mobilității la nivelul brațului, în funcție de caz, precum și ședințe de drenaj limfatic, cu rolul de a preveni umflarea sa.

În ce constă recuperarea medicală după diagnosticarea cu limfedem?

“Drenajul limfatic efectuat de către fizioterapeut constă într-o serie de manevre manuale, realizate de acesta conform percepției tactile, ce au rolul de a redirecționa limfa către alte stații ganglionare. Astfel, blocajul întâmpinat va fi soluționat, iar limfa va circula fără probleme în organism. Desigur, dacă vă prezentați la medic atunci când limfdemul s-a instalat deja, se va urma aceeași procedură, cu mențiunea că întâi vor fi golite celelalte stații ganglionare existente la nivelul organismului pentru a face loc limfei care urmează să fie drenată. Ulterior, pacienta trebuie să poarte o mânecă de compresie, care va continua acasă munca depusă de fizioterapeut la cabinet, prevenind apariția unei noi umflături la nivelul brațului”, afirmă fizioterapeut Bogdan Goga.

De câte ședințe de drenaj limfatic aveți nevoie pentru a vă recupera?

Conform fizioterapeutului Bogdan Goga, dacă vă prezentați la cabinet preventiv, înainte ca afecțiunea să apară, veți realiza o ședință de drenaj limfatic pe săptămână sau o ședință pe lună, în funcție de statusul medical pe care îl aveți și de numărul ganglionilor limfatici afectați. În cazul în care ați fost diagnosticată cu limfedemul brațului, recuperarea medicală constă într-o serie de 10 ședințe de drenaj limfatic consecutive, urmate de o perioadă de întreținere, timp în care fizioterapeutul ține afecțiunea sub control. Totodată, acesta subliniază importanța recuperării medicale după mastectomie, afirmând că limfedemul brațului este o afecțiune care se tratează cu succes, dar care, din păcate, nu se vindecă niciodată. “De aceea, consider că prevenția este extrem de importantă și va scuti pacienta de numeroase neplăceri.”