Inchide meniul
  • Acasă
  • Despre noi
  • Generalități cancer de sân
  • Prevenție
  • Diagnostic
  • Viața cu cancerul de sân

Despre noi

Cancerul de sân în cifre

Cancerul mamar este cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancere la femei și reprezintă principala cauză de deces prin cancer la femeile europene, potrivit Societății Europene de Oncologie Medicală (European Society for Medical Oncology). Se estimează că una din nouă femei din Europa va face, la un moment dat în viață, cancer de sân dar aceste estimări variază de la o țară la alta.

Afla mai multe

Despre proiect și Roche

Prin platforma canceruldesan.ro Roche își propune educarea publicului larg cu privire la prevenirea, diagnosticarea, tratarea cancerulul mamar. Site-ul se adresează atât pacienților cu această afecțiune, cât și aparținătorilor acestora care vor să afle mai multe detalii legate de boală, de stilul de viață și de felul în care poate fi gestionat cancerul de sân.

Articole populare în aceasta categorie

Articole populare în aceasta categorie

Articole populare în aceasta categorie

Viața cu cancerul de sân

Articole populare în aceasta categorie

Glosar de cancer mamar cu termeni explicativi

Articole populare în aceasta categorie

Articole populare în aceasta categorie

Articole populare în aceasta categorie

Articole populare în aceasta categorie

Cancerul de sân, la bărbațiLa populația masculină, carcinomul mamar este mult mai rar, dar acest lucru nu îl face mai ușor de diagnosticat.

Până la pubertate (în medie, în jurul vârstei de 9 sau 10 ani), atât băieții și fetele tinere au o cantitate mică de țesut mamar. După pubertate, băieții și bărbații au în mod normal, un nivel scăzut de hormoni de sex feminin, iar țesutul mamar nu crește prea mult, aceasta fiind și cauza pentru care cancerul de sân la bărbați are o frecvență mai redusă.

Însă la fel ca toate celulele corpului și celulele mamare ale unui bărbat, pot suferi modificări canceroase.

Cum se manifestă?

Semnele existenței unei formațiuni tumorale mamare la bărbați sunt aceleași ca la femei: prezența nodulilor palpabili sau vizibili (mai ușor de detectat la bărbați, având în vedere prezența limitată a țesutului glandular), modificări ale formei sânului sau tumefiere, scurgeri de lichid din mamelon. Nu este obligatoriu ca tumora să fie însoțită de durere.

Factori de risc

La bărbați, ca și în cazurile tumorilor prezente la femei, factorii de risc sunt diverși:
• Vârsta înaintată. Tumorile de sân la bărbați apar frecvent după vârsta de 60 de ani
• Istoricul familial (prezent în 30% din cazuri). Dacă pacientul provine dintr-o familie cu istoric clinic de cancer mamar, există o mare probabilitate de a dezvolta boala
• Cauze genetice (în special, mutația genei BRCA2)
• Un dezechilibru în balanța hormonală estrogen - progesteron cauzat de disfuncția testiculelor sau alte tulburări, cum ar fi sindromul Klinefelter (o afecțiune genetică caracterizată prin prezența unui cromozom X suplimentar: 47, XXY)
• Obezitatea
• Tratamentele cu estrogeni reprezintă de asemenea un factor de risc, contestat însă de unii cercetători. Medicamentele din această clasă pot fi utilizate în terapia hormonală a cancerul de prostată
• Afecțiuni ale ficatului, precum ciroza hepatică
• Expunerea la radiații. Dacă toracele a fost expus iradierii diagnostice, terapeutice etc., crește riscul de cancer de sân.

Clasificare

Cancerul de sân este clasificat în mai multe tipuri, în funcție de unele dintre caracteristicile sale moleculare. Se acordă atenție în special numărului receptorilor hormonali pe care îl posedă celulele sale (receptorii sunt proteine care se găsesc pe membrana celulară și de care se leagă anumiți hormoni produși de organism).

Procentul receptorilor este și un indicator prognostic: dacă există un procent ridicat al receptorilor hormonali prognosticul este mai bun deoarece tumora răspunde la medicația hormonală.

Există și alți factori prognostici importanți, cum ar fi proteina Ki67 sau amplificarea genei HER2/neu. Proteina Ki67 se găsește în nucleul celulelor care se divid și este un indicator al proliferării celulare. Amplificarea genei HER2 determină acumularea unor anumiți receptori la nivelul suprafeţei celulare şi are ca rezultat diviziunea celulară continuă. În acest caz, cancerul de sân se numește cancer de sân HER2 pozitiv.

Potrivit unui studiu dezvoltat de Cancer Prevention Institute of California, 81% dintre carcinoamele mamare masculine au fost sensibile la tratamentul hormonal avand receptori hormonali pozitivi iar 15% au fost HER2 pozitive.

Au fost puse în evidență și pachete de gene exprimate de tumoră, pe baza analizei acestora și a modificărilor lor, se poate calcula riscul de recidivă postoperator și indicația de chimioterapie post operatorie.

Despre tipurile de cancer mamar puteți citi mai multe în articolul ,,Cancerul de sân”.