Închide meniul

Luarea deciziilor de tratament
după diagnosticarea cu cancer de sân



Diagnosticul de cancer este încă privit într-un mod fatalist, deși în prezent, o mare parte a cazurilor pot fi tratate cu succes. Comunicarea diagnosticului este extrem de dificilă și pentru medici și ține de abilitatea acestora să abordeze acest subiect sensibil pas cu pas, pregătind pacientul pentru momentul în care va afla diagnosticul de cancer.

Suport după diagnosticare
La noi, există fundații și organizații de pacienți care oferă suport psihologic gratuit atât pentru paciente, cât și pentru familiile acestora. Acestea organizează întâlniri ale pacientelor cu cancer și dau posibilitatea creării unor grupuri de suport. Prin asocierea cu un astfel de grup de suport veți putea intra în legătură cu alte persoane care au trecut sau trec prin aceleași experiențe înlăturând sentimentul de izolare. Veți învăța cum să gestionați mai bine stresul în lupta cu boala, cum să căpătați încredere în propriile forțe și în capacitatea dumneavoastră de vindecare.

Luarea deciziilor de tratament
Este important să discutați cu medicul care vă tratează, toate opțiunile de tratament, inclusiv scopul tratamentului și posibilele reacții adverse care pot apărea, astfel încât să alegeți ceea ce se potrivește cel mai bine cu nevoile dumneavoastră. Dacă există aspecte ale tratamentului despre care vreți să aflați mai multe, nu ezitați să întrebați medicul, iar dacă aveți nevoie de câteva idei, puteți consulta articolul „Ce întrebări trebuie să pui la diagnosticare despre cancerul de sân?”

Obținerea unei a doua opinii
Multe femei diagnosticate cu cancer mamar vor să înceapă tratamentul imediat după diagnosticare. În multe cazuri, în special în cele cu o diagnosticare timpurie, există timp pentru a face unele investigații astfel încît pacienta să se asigure că diagnosticul este unul corect, iar planul de tratament este cel mai bun pentru ea, iar acest lucru poate include obținerea unei a doua opinii.
Obținerea unei a doua opinii înseamnă că pacienta va cere părerea unui alt medic oncolog, medic specialist în radiologie și imagistică, sau unei echipe de specialiști, care vor revizui toate rapoartele medicale și rezultatele testelor pentru a da un aviz cu privire la diagnostic și a sugera opțiunile de tratament. O a doua opinie poate confirma diagnosticul și planul de tratament configurat de medicul curant, dar, de asemenea, poate furniza mai multe detalii cu privire la tipul și stadiul cancerului, mărind opțiunile de tratament care nu au fost luate în considerare. Bineînțeles că există și cazuri în care după consultarea unei a doua opinii, pacientei să i se recomande un alt traseu terapeutic. Chiar și în situația în care pacienta a început deja tratamentul, nu este prea târziu pentru a obține o a doua opinie. Un al doilea medic poate cântări diagnosticul și planul de tratament realizat până la acea oră, oferind recomandări suplimentare.
Însăși ideea de a obține o a doua opinie poate părea copleșitoare la început, mai ales după șocul diagnosticului de cancer de sân. Găsirea unui al doilea medic și programarea pentru un nou consult de specialitate poate lua mult timp. În plus, poate fi intimidant pentru o pacientă să-i comunice medicului curant intenția de a consulta o a doua opinie. În realitate, mulți pacienți diagnosticați cu cancer decid să apeleze la o a doua opinie, iar medicii sunt obișnuiți cu această solicitare. În general, întârzierea începerii tratamentului pentru o perioadă scurtă de timp nu prezintă niciun risc, dar este bine ca pacienta să discute cu medicul curant și să decidă cu privire la cât de mult se poate întârzia tratamentul fără a pune în pericol reușita terapiei.

Participarea la un studiu clinic
Studiile clinice sunt studii în care oamenii se înscriu voluntar pentru a lua parte la teste noi efectuate pentru noi terapii. Studiile clinice dau şansa pacienţilor pentru care nu mai există variantă terapeutică de a accesa medicamente aflate în faza de cercetare, lucru care poate face uneori diferenţa între a trăi şi a muri.
Orice pacient care este înrolat într-un studiu clinic va fi informat de către investigator, adică medicul care îl tratează şi va semna un acord cu acesta. Prin acel acord, pacientei îi vor fi aduse la cunoștință toate etapele studiului clinic, precum și tot ce se va întâmpla în acel studiu clinic. Pacienta se poate decide să părăsească studiul clinic în orice moment al studiului, chiar dacă a semnat în prealabil acel acord.
Ghidul privind buna practică în studiul clinic reprezintă un standard internaţional pentru etica şi calitatea ştiinţifică în domeniul proiectării, conducerii, înregistrării şi raportării studiilor clinice la om. Respectarea acestui standard garantează publicului faptul că drepturile, siguranţa şi confortul subiecţilor din studiu sunt protejate.
Orice pacientă care s-a hotărât să participe la un studiu clinic trebuie să discute acest aspect cu medical curant, care ar putea să o îndrume către un studiu adecvat. Deasemenea, poate fi consultat Registrul Studiilor Clinice din UE pentru informații referitoare la studiile clinice aflate în desfășurare.