Închide meniul

Cum arată, în cifre, cancerul de sân tratat precoce

Atunci când cancerul mamar este tratat precoce, boala este potenţial vindecabilă. Terapia cancerului mamar în stadiu incipient poate presupune mai multe etape, iar pacienţi diferiţi pot avea evoluții diferite.

Prognosticul și supraviețuirea în funcție de stadiul bolii

Cancerul de sân incipient (early breast cancer - eBC) desemnează cancerul limitat la zona sânului, în sensul că nu s-a „metastazat” sau răspândit la alte părți ale corpului. Prognosticul bolii se înrăutățește progresiv pe măsură ce stadiul cancerului de sân devine mai avansat, iar boala se răspândește. Vă oferim câteva cifre grăitoare în acest sens:

  • 98% dintre paciente supraviețuiesc cel puțin timp de 5 ani dacă au cancer de sân în stadiu incipient
  • 85% dintre pacientele cu cancer de sân avansat la nivel local supraviețuiesc cel puțin timp de 5 ani
  • 26% dintre pacientele cu cancer de sân avansat sau metastatic supraviețuiesc cel puțin timp de 5 ani

Mai multe opțiuni de tratament

Îndepărtarea tumorii prin intervenție chirurgicală este principala metodă de tratament, însă există și alte opțiuni de tratament disponibile precum: radioterapia, chimioterapia, terapia hormonală și terapiile țintite. Pacientele cu un cancer de sân incipient pot primi tratament înainte și/sau după intervenția chirurgicală, pentru a reduce dimensiunea tumorii și pentru a preveni revenirea cancerului. Tratamentul administrat înainte de intervenția chirurgicală mai este numit și „neoadjuvant”.
Acesta își propune să reducă dimensiunea tumorii. Tratamentul după intervenția chirurgicală este numit și „adjuvant”. Acest tratament își propune să ucidă celulele canceroase rămase și să prevină recidivarea cancerului. Aproape o treime dintre pacientele diagnosticate cu un cancer de sân incipient progresează spre boala avansată.

Găsirea de noi tratamente pentru pacientele cu un cancer de sân incipient poate dura mult timp

Supraviețuirea fără semne de boală este un criteriu comun utilizat pentru a evalua dacă un medicament este eficient în cazul unui cancer de sân incipient. Totuși, a demonstra aceasta poate dura foarte mulți ani, ceea ce înseamnă că perioada de timp pentru aprobarea unui medicament și respectiv perioada necesară pentru ca acesta să ajungă la pacienți pot fi foarte lungi, iar pacienții nu au timp să aștepte.