Închide meniul

Primii trei pași după diagnostic

Potrivit celor mai recente studii din lume date publicității în 2015, se estimează că aproape jumătate din populația masculină a globului și o treime din femeile din lume se vor confrunta la un moment dat în viață cu un diagnostic îngrozitor: CANCER.

Cancer de sân! Un astfel de diagnostic, firește, cutremură pe oricine! Dar după ce verdictul este dat, singura variantă este aceea de a căuta soluții! Iar acestea vor veni de cele mai multe ori de la dumneavoastră înșivă! Din acest motiv, este foarte important să știți cum să faceți față diagnosticului, dar și care sunt mijloacele disponibile de a lupta și în final de a combate această afecțiune. Asta pentru că un diagnostic de cancer nu înseamnă neapărat sfârșitul vieții, ci un nou început- o mare parte din cancere, descoperite în stadii incipiente sunt curabile.

Pasul 1 - Luați foarte în serios diagnosticul, chiar dacă simțiți nevoia unei a doua opinii! Nu ezitați s-o cereți, întotdeauna este indicată, dacă nu, chiar necesară părerea unui al doilea specialist.
Ce recomandă specialiștii după aflarea diagnosticului:
Deși prima tentație este de a vă simți condamnat ă la moarte și de a vă închide în dvs., este foarte important să luptați prin aflarea cât mai multor informații preliminare. Cunoașteți toate detaliile despre tipul, localizarea și dimensiunea cancerului cu care ați fost diagnosticat/ă. Aflați care este punctul de plecare și dacă sau unde s-a răspândit acesta. Este important de știut dacă e un tip de cancer agresiv sau cu evoluție lentă. În funcție de aceste răspunsuri veți putea să vă stabiliți, împreună cu terapeutul sau cu navigatorul un plan de bătaie.
Puneți cât mai multe întrebări despre variantele de tratament, rata de succes a fiecărui tip de tratament, dar și despre efectele sale secundare. Astfel veți putea lua cea mai bună decizie pentru propria sănătate.

Pasul 2 - Acceptarea. Odată acceptat diagnosticul, ați câștigat o primă luptă cu boala, aflarea acestuia fiind un traumatism psihologic important, caracterizat printr-o suferință psihică intensă, care este trăită independent de suferința fizică provocată de boală. Accesarea, aflarea și întărirea unor resurse interioare, ca încrederea, respectul și iubirea de sine, optimismul, ajută pacienta/pacientul în lupta cu boala să aibă curajul de a trece peste toate fazele bolii și de a-și concentra psihicul în scopul vindecării.
Dacă ați ales tratamentul pe care îl veți urma, întrebați medicii cum vă va afecta acesta starea de sănătate, activitățile zilnice și aspectul fizic. Adunați toate informațiile de care aveți nevoie pentru a ști la ce să vă așteptați și pentru a preveni eventualele schimbări (puteți să vă cumpărați o perucă, să vă schimbați machiajul, garderoba, obiceiurile, locul de muncă, etc).
Acceptați ajutorul celor dragi.
Acceptați să vă înscrieți într-un grup de suport dedicate.
Acceptați tratamentul.

Pasul 3 - Tratamentul. Dacă ați fost diagnosticată cu cancer la sân, găsirea unui medic specialist, precum și facilitățile de tratament reprezintă un pas important spre ameliorarea stării dvs. Persoanele cu cancer mamar trebuie să beneficieze de îngrijire din partea unei echipe multidisciplinare, o echipă de specialişti care lucrează împreună pentru a oferi cel mai bun tratament. Toţi aceştia formează Comisia Oncologică. Atunci când se hotărăşte care este cel mai bun tratament pentru dvs., doctorii vor avea în vedere următoarele:
• Stadiul şi gradul de diferențiere al tipului dvs. de cancer (cât de mare este şi cât de mult s-a răspândit);
• Starea dvs. generală de sănătate;
• Dacă aţi trecut de menopauză.

Tratamentele principale pentru cancer mamar sunt:
• Intervenţia chirurgicală;
• Radioterapia;
• Chimioterapia;
• Terapia cu hormoni.
Puteţi urma unul dintre aceste tratamente sau o combinaţie a acestora. Tipul de tratament sau combinaţia de tratamente va depinde de felul în care cancerul a fost diagnosticat şi stadiul în care se află. Cancerul mamar diagnosticat la screening poate fi într-un stadiu incipient, însă cancerul mamar diagnosticat atunci când aveţi simptome se poate afla într-un stadiu mai avansat şi necesită un tratament diferit.
Comisia Oncologică va discuta care sunt cele mai potrivite tratamente şi vă va comunica opţiunile.