Închide meniul

Ecografia

Imagistica cu ultrasunete folosește undele sonore (unde mecanice de frecvență înaltă) pentru a evidenţia o anumită parte a corpului.În cazul sânului, ecografia este utilizată în principal pentru analiza unor modificări mamare cum ar fi cele care se resimt dar nu se văd la mamografie. Permite de asemenea diferenţierea între chisturile lichide şi masele solide.

Ecograful este un dispozitiv medical care, prelucrând un volum imens de date, transformă semnalul ultraacustic emis şi recepţionat prin intermediul sondei, în imagine pe monitorul aparatului. Sondele de ultimă generaţie, sunt dotate cu frecvenţe înalte, Doppler color şi posibilitatea de achiziție 3D și 4D, toate aceste progrese tehnice oferind imagini de o foarte bună calitate.

Ecografia, metodă de primă intenție sau complementară
Ecografia cu ultrasunete este o procedură sigură, non invazivă, nedureroasă. Numită de asemenea și scanare cu ultrasunete sau sonografie, investigația implică utilizarea unui transductor mic (sondă) și a gelului plasat direct pe piele. Undele sonore de înaltă frecvență sunt transmise de sondă prin gel în corp.
Transductorul colectează sunetele care sunt folosite mai apoi de un calculator pentru a crea o imagine. Examinările cu ultrasunete nu utilizează radiații ionizante, prin urmare, nu există nicio expunere la radiatii a pacientului. Pentru că imaginile cu ultrasunete sunt capturate în timp real, acestea pot arăta cu acuratețe structura și mișcarea organelor interne ale corpului. Ecografia este metoda de primă intenție în cazul femeilor sub 40 de ani, femeilor gravide sau celor care alăptează, în cazul femeilor care au sânul protezat precum și în evaluarea complicaţiilor imediate postoperatorii. Este o metodă complementară: pentru femeile peste 40 de ani unde mamografia devine tehnica de primă intenție, ecografia permițând diferențierea între chist și nodul solid; aduce de asemenea elemente morfologice în caracterizarea formațiunilor tumorale benigne sau maligne, permite ghidarea puncțiilor mamare percutane, evidențiază modificările cutanate asociate leziunii, permite evaluarea sânului dens (sân opac mamografic), permite evaluarea axilei cu aprecierea absenței sau prezenței adenopatiilor.
Ecografia Doppler este o tehnică specială cu ultrasunete, care-i permite medicului să vadă și să evalueze fluxul de sânge prin artere și vene în abdomen, brațe, picioare, gât și/sau ale creierului (la sugari și copii) sau în cadrul diferitelor organe ale corpului, cum ar fi ficatul sau rinichii. Imagistica cu ultrasunete sau „ultrasonografia" tinde să fie utilizată în screening-ul cancerului de sân ca un „al doilea aspect" sau aplicație de urmărire.

Cum se efectuează procedura?
Examenul ecografic mamar include evaluarea ambilor sâni și obligatoriu examinarea axilelor. Ecografia mamară poate fi efectuată în orice perioadă a ciclului menstrual.
- Veți sta întinsă pe spate pe masa de examinare, vi se va cere să ridicați brațul deasupra capului, se va aplica un gel pe piele pentru ca transductorul să se miște mai ușor și pentru a elimina aerul dintre piele și acesta;
- Sonda va fi presată pe piele și coordonată de către medicul specialist pe toată suprafața sânului ce trebuie evaluat;
- Imaginile captate sunt prelucrate de un program special în calculator și sunt afișate pe un monitor.
În timpul examenului nu există disconfort, în afara presiunii pe care transductorul o exercită pe sânul examinat. Cu toate acestea, în cazul în care scanarea se realizează pe o suprafață de sensibilitate, pot fi simțite dureri.
În cazul prezenței unor leziuni la nivelul sânului, medicul recomandă efectuarea unei sonoelastografii mamare și/sau a unei mamografii digitale pentru caracterizarea suplimentară a nodulilor. Pentru un diagnostic de certitudine (leziune benignă/malignă) este necesară efectuarea examenului histopatologic cu biopsie mamară.

Cine interpretează rezultatele și cum le veți primi?
Medicul specialist în imagistică sau senolog (senologia este specialitatea medicală care studiază afecţiunile sânului) va analiza imaginile, va întocmi un raport pe baza acestora și îl va trimite către medicul care a solicitat examenul ecografic.
Rezultatele vor fi discutate cu dvs. Despre alte investigații ale sânului precum mamografia și RMN-ul, puteți citi articolele din site care poartă numele acestora.

Avantajele şi limitele ecografiei
Avantaje

  • Modalitate sigură, neinvazivă de examinare a sânului
  • Nu implică radiaţii
  • Imaginea este imediată
  • Poate face diferenţa între chisturi şi tumori solide
  • Poate fi utilizată pentru ghidarea unei biopsii.

Limite

  • Nu este la fel de amănunţită ca o mamografie
  • De obicei nu poate detecta calcificările de dimensiuni mici
  • Sunt posibile rezultatele false la operatori diferiţi
  • Fiabilitatea rezultatului depinde în totalitate de experienţa operatorului.

Deşi ultrasunetele prezintă numeroase avantaje ca metodă de imagistică suplimentară, localizarea tumorilor în profunzimea sânului poate fi dificilă, undele de ultrasunete fiind nevoite să traverseze mai mult ţesut. Astfel, nu toate formaţiunile resimţite la o examinare clinică vor fi vizibile la ecografie. Ecografia poate avea şi rezultate fals pozitive care par să indice prezenţa unei mase când de fapt nu este nimic acolo. Din cauza acestor limitări, ecografia nu este utilizată pentru screening-ul de rutină şi trebuie folosită doar după ce a fost detectat un nodul prin examinarea clinică sau în combinaţie cu o mamografie. Dacă o ecografie combinată cu o mamografie sugerează că o anomalie depistată este inofensivă, atunci este posibil să nu fie necesare investigaţii suplimentare. Totuşi, dacă rămân dubii despre nodul, atunci este posibil să fiţi trimisă la o biopsie.
Ecografiile pot fi utile atunci când se recoltează fragmentul de ţesut pentru biopsie, ajutând la ghidarea acului cu exactitate către nodul.