Închide meniul

Mai multe informaţii despre cancerul mamar



Din anul 2008, numărul persoanelor cu cancer de sân din lume a crescut cu 22%.
În ciuda acestei creşteri, s-a înregistrat o scădere semnificativă a numărului de decese cauzate de această boală. Acest lucru vine de la o mai bună cunoaştere a bolii, de la diagnosticarea timpurie, îmbunătăţirea testelor şi a eficienţei tratamentelor.

Semne şi simptome de urmărit

Dar până la cunoașterea bolii, este bine să cunoaşteți tot ce ține de aspectul şi senzaţiile normale legate de sânii dumneavoastră. Depistarea cancerului de sân cât mai precoce posibil vă oferă o şansă mai bună de supraviețuire, de aceea nu ezitați să faceți o consultație profilactică (consultație în absența oricărui semn sau simptom obiectiv), sau chiar să urmăriți câteva simptome cum ar fi: apariția unui nodul tare la nivelul sânului sau al axilei – în general nedureros şi prezent doar pe o parte, o modificare a dimensiunii sau formei sânului, inclusiv adâncire, apariţia de vene deosebit de proeminente sau exfolierea pielii, modificări ale pielii ca îngroşare, adâncituri, umflături, roşeaţă / senzaţie de fierbinţeală sau aspect solzos, precum și modificări ale mamelonului ca retragere, secreţii neobişnuite sau iritaţie în jurul sfârcului. Dintre toate, cel mai frecvent semn al unui cancer mamar este un nou nodul sau o masă. O formaţiune nedureroasă, tare cu margini neregulate are o probabilitate mai mare de a fi canceroasă, însă tumorile mamare pot fi şi moi sau rotunde. Pot fi chiar şi dureroase. Din acest motiv, este important să mergeţi să verificaţi orice nodul sau modificare a sânilor la un medic cu experienţă în diagnosticarea afecţiunilor mamare. Uneori un cancer mamar se poate răspândi la ganglionii limfatici de la nivel axilar sau clavicular şi poate cauza un nodul sau o inflamaţie acolo, chiar înainte ca tumora iniţială din ţesutul mamar să fie suficient de mare pentru a fi resimţită. Inflamarea ganglionilor limfatici trebuie şi ea comunicată medicului. Deşi oricare din aceste simptome poate avea alte cauze decât cancerul mamar, dacă le aveţi, trebuie să le comunicaţi medicului pentru ca acesta să poată determina cauza. Mai multe puteți afla, citind ,,Opt semne de cancer de sân pe care poate nu le cunoşteaţi”.

La fiecare 20 de secunde, un nou caz de cancer mamar este diagnosticat

În ciuda progreselor semnificative din ultimele decenii la prognosticul pacientelor, cancerul de sân este cel mai răspândit cancer la femei. La fiecare 20 de secunde o persoană este diagnosticată cu cancer de sân şi mai mult de trei femei mor de cancer de sân la fiecare cinci minute. In cazul in care cancerul este depistat înainte să se răspândească, 98% din persoane supravieţuiesc cel puţin 5 ani, comparativ cu numai 24% atunci când cancerul este diagnosticat într-un stadiu mai avansat. Aceste statistici arată cât de importantă este educaţia şi informarea despre boală. Când este vorba despre cancer de sân, informaţia înseamnă nu numai putere, poate fi chiar salvatoare. O mai bună cunoaştere şi conştientizare duc la o depistare timpurie, respectiv la rate crescute de supravieţuire.