Închide meniul

Alimentația în timpul tratamentului

Dieta este considerată a fi parțial responsabilă pentru aproximativ 30% până la 40% din cazurile de cancer. Nu există niciun aliment care administrat singur să poată preveni cancerul de sân, dar unele alimente pot ajuta organismul să fie mai sănătos, menținând riscul pentru cancerul de sân la un nivel cât mai redus posibil.
Cercetările au arătat că obținerea de nutrienți dintr-o varietate de alimente, în special fructe, legume și cereale integrale, vă pot face să vă simțiți bine, furnizând corpului dumneavoastră energia de care are nevoie. În plus, consumul de alimente crescute fără pesticide vă poate proteja împotriva modificărilor celulare nesănătoase asociate cu utilizarea pesticidelor, după cum arată unele studii efectuate pe animale.

Este important să primiți recomandări pentru o alimentație cât mai sănătoasă și personalizată în funcție de carențele dumneavoastră și de asemenea, să vă suplimentați dieta cu administrarea de vitamine sau medicamente atunci cînd va fi cazul.

În principiu, dieta pacienţilor cu cancer este alcătuită în proporţie de 10-35% din proteine (cel puţin 0,8g/kgc proteine/zi), 20-35% grăsimi (saturate sub 10%, acizi graşi sub 3%) şi 45-65% carbohidraţi. Aceste proporții trebuie adaptate în funcție de pacientă și patologiile asociate fiecărei paciente.

Cea mai frecventă problemă întâlnită la pacienții cu cancer este alimentația săracă în proteine și calorii. Echilibrul în dietă este sfatul specialiștilor, cu evitarea în primul rând a exceselor de orice tip. Așadar, în timpul tratamentului trebuie consumate suficiente alimente care conțin principalii nutrienți, respectiv carbohidrați, proteine, grăsimi, vitamine și minerale. Nu trebuie să uitați de hidratarea corectă a organismului. O dietă echilibrată înseamnă un aport minim de 8 pahare cu apă pe zi.

Alimentele bogate în carbohidraţi sunt: legumele și fructele, precum și cerealele integrale. De asemenea, se pot consuma în cantităţi mici alimente precum: orez, cartofi, pâine, paste, porumb, fasole și mazăre. Nu sunt recomandate deserturile constituite din dulciuri sau sucuri din comerț, ce conțin un nivel mare de carbohidraţi şi foarte puţini nutrienţi.

Proteinele și caloriile sunt importante în lupta împotriva infecțiilor și asigurarea energiei de care are nevoie organismul în procesul de vindecare. Aportul zilnic de proteine este esențial în timpul oricărui stadiu de tratament al bolilor oncologice și supraviețuirii pe termen lung. Acest aport include alimente cu un conținut redus de grăsimi saturate, precum: pui, pește, legume, ouă, produse lactate degresate, semințe și nuci.

Fructele și legumele sunt bogate în substanțe nutritive bune în lupta cu cancerul, iar specialiștii atrag atenția că mai multă culoare înseamnă mai multe elemente nutritive. Aceste alimente pot ajuta și la reducerea riscului prin atingerea și menținerea unei greutăți corporale sănătoase.

O problemă cu care se confruntă majoritatea pacienților diagnosticați cu cancer sunt reacțiile adverse (greaţă, vărsături, mucozită sau rănile bucale) care pot face dificilă alimentarea. În plus, unele citostatice scad nivelul de calciu și vitamina D și de aceea se recomandă suplimente de polivitamine și minerale, fără însă o înlocuire a aportului caloric adecvat și a necesarului de proteine. Așadar, alimentația în timpul tratamentului este esențială pentru minimizarea efectelor secundare și menținerea stării de sănătate.

În cazul pacientelor supraponderale specialiștii recomandă o pierdere în greutate lentă de 1 kg/săptămână, care se poate obţine printr o combinaţie de dietă cu efort fizic adaptat pacientei. Femeilor care au probleme de greutate le este recomandat consumul alimentelor cu aport energetic redus, respectiv vegetale bogate în fibre, fructe, supe, cereale integrale și limitarea aportul de grăsimi şi dulciuri. Porţiile de alimente cu un aport energetic mare trebuie să fie mai mici, dar, în același timp trebuie să se evite starea de foame şi sentimentul de privaţiune, care pot avea un efect psihologic negativ.

În cazul în care pacienta se confruntă cu lipsa potfei de mâncare se recomandă mese mici, frecvente, fără a se consuma lichide în timpul meselor, pentru creşterea aportului alimentar. În cazul femeilor care nu şi pot asigura necesarul nutritiv numai din aportul alimentar, se pot administra medicamente simptomatice administrate parenteral.

Niciun aliment nu poate preveni cancerul consumat singular, dar combinația potrivită de alimente poate face diferența. Farfuria trebuie să conțină cel puțin două treimi alimente pe bază de vegetale și nu mai mult de o treime pe bază de proteine animale. Acest concept constituie un instrument important în lupta împotriva cancerului, conform Institutului American pentru Cercetare în Cancer.

În timpul tratamentului, pacienta poate avea zile bune și zile proaste. Pentru perioadele de inapetență, ea va fi încurajată să mănânce când poate și ce poate, însă în zilele bune, trebuie să respecte o dietă echilibrată. Idealul unei alimentații echilibrate înseamnă o dietă variată, cu alimente din toate cele cinci grupuri de bază. Bineînțeles că sunt acceptate abateri de la aceste reguli, însă ele trebuie să fie de scurtă durată.