Închide meniul

Imagistica medicală prin rezonanță magnetică
(RMN)

Imagistica medicală prin rezonanță magnetică (cunoscută ca și RMN sau IRM) este o tehnică de înaltă complexitate, performanță și precizie. Această metodă imagistică este neinvazivă, adjuvantă procedurilor diagnostice uzuale, în urma investigației obținându-se imagini care permit detectarea și descrierea precisă a unor eventuale modificări în regiunea examinată, informații care de multe ori nu pot fi obținute prin alte metode imagistice. Imagistica prin rezonanţă magnetică se utilizează în principal pentru a confirma rezultatele unei mamografii sau ale unei ecografii.

Procedura utilizează unde radio şi câmpuri magnetice puternice în locul radiaţiilor pentru a crea o imagine detaliată generată de computer a ţesuturilor mamare. RMN-ul mamar necesită administrarea de substanță de contrast intravenos, de aceea este indicată verificarea funcției renale înainte de a efectua procedura, prin două analize de sânge: ureea și creatinina. De altfel, aceste analize sunt solicitate în toate serviciile de radiologie înainte de administrarea substantei de contrast intravenos. O substanţă de contrast poate fi folosită pentru evidenţierea zonelor cu vascularizare ridicată, aşa cum pot apărea uneori la tumori, iar imaginile IRM obţinute pot vizualiza zonele suspecte tridimensional. Imaginea fiind digitală, poate fi optimizată pentru o vizualizare mai precisă a anomaliei.

RMN util pentru imagistica sânilor cu implanturi
În cazul pacientelor cu implanturi mamare, rezonanţa magnetică este singura examinare care permite aprecierea corectă și completă a integrităţii implantului de silicon. Pentru acest tip de investigații nu este necesară administrarea substanţei de contrast. De ce este utilă această investigație pentru imagistica sânilor cu implanturi? Pentru că aceştia pot deseori ascunde tumorile sau anomaliile la mamografie, în plus este recomandată şi pentru clarificarea rezultatelor la femeile tinere cu ţesut mamar mai dens.

RMN pentru a monitoriza şi stadializa cancerul de sân
Deși examinarea prin rezonanţă magnetică a sânului nu este examinarea de primă intenţie, cu ajutorul ei se pot evalua, monitoriza şi stadializa cancerul de sân şi alte afecţiuni mamare care nu sunt concludente prin alte metode imagistice. Este de asemenea foarte eficientă în depistarea tumorilor care constau din mai mult de o anomalie mamară sau care s-au răspândit în peretele toracic. Dacă se detectează o modificare suspectă la nivelul sânului care a fost deja operată, RMN-ul poate fi util în diferenţierea între ţesutul cicatriceal şi o tumora nou dezvoltată. RMN-ul mamar este, cel mai frecvent, o investigație de linia a treia, adică vine în completarea unei mamografii și/sau ecografii prealabile. Totodată, la ora actuală este cea mai avansată tehnică de explorare imagistică a sânului, iar atunci când informația obținută prin RMN este corelată și comparată cu examenul clinic, istoricul familial și mai ales cu mamografii/ecografii anterioare, acuratețea diagnosticului poate fi de 100%. Un dezavantaj major al RMN-ului este rata ridicată de rezultate false pozitive unde anomaliile apar canceroase când de fapt nu sunt, prin urmare rareori va fi singura modalitate de testare utilizată.

Când este indicat RMN?
RMN-ul de sân este recomandat pentru screening-ul femeilor care prezintă un risc crescut de cancer mamar, avându-se în vedere antecedentele familiale concludente și/sau o mutație în gene, cum ar fi BRCA1 sau BRCA2. Studiile au arătat că screening-ul de sân prin RMN poate detecta formațiuni cu risc, ratate uneori de examene clinice de sân și mamografie. Însă, nici această tehnologie de înaltă complexitate nu este întotdeauna un instrument perfect. În unele cazuri, RMN-ul poate detecta mici depozite de calciu, care pot indica cancerul de sân incipient. Din acest motiv, RMN-ul mamar este recomandat doar ca o intenție de linia a treia și nu este un înlocuitor sau alternativa la mamografie. Mamografiile anuale, alături de RMN-ul de sân sunt de obicei recomandate femeilor care prezintă un risc mai mare decât media în a dezvolta cancer de sân. Femeile cu risc crescut dezvoltă cancer mamar la o vârstă mai tânără și tipul lor de cancer tinde să fie mai agresiv decât cancerele de sân diagnosticate la femeile cu risc mediu.
Societatea Americană de Cancer (American Cancer Society) recomandă ca toate femeile cu risc ridicat să efectueze un RMN de sân și o mamografie în fiecare an.

Contraindicațiile investigației prin rezonanță magnetică
RMN-ul vă poate fi contraindicat în cazul în care:
- aveți instalat un stimulator cardiac sau un defibrilator cardiac implantabil;
- aveți implantată o valvă cardiacă;
- ați suferit intervenții chirurgicale la nivelul creierului sau urechii (aveți neurostimulator sau alt implant la acest nivel);
- aveți vreo proteză sau alte aparate instalate la nivelul membrelor, genunchilor, șoldurilor (de ex. tije metalice sau șuruburi) ori aparate auditive sau dentare;
- aveți un corp străin la nivelul urechilor;
- ați suferit recent, sau mai demult, o împușcătură cu proiectil metalic ale cărui urme au rămas la nivelul corpului sau în apropierea ochilor;
- suferiți de claustrofobie sau aveți o fire anxioasă;
- sunteți însărcinată, susceptibilă de a fi, sau alăptați;
- sunteți alergic(ă).

Cum se efectuează RMN-ul la sân?
Investigaţia se efectuează în zilele 7-14 ale ciclului menstrual, când sânul are un conţinut mai mic de apă şi când glanda mamară este mai puţin densă. Examinarea durează aproximativ 30 minute și în timpul ei sunt captate numeroase imagini ale sânului (aprox. 1500), acesta fiind “feliat” imagistic din milimetru în milimetru.
Imaginile sunt ulterior prelucrate, folosindu-se un soft special pentru obținerea unor imagini detaliate. Pe imaginile astfel obținute se pot depista și caracteriza leziuni mai mari de 5 mm. În funcţie de modul de captare a substanţei de contrast, se poate spune de ce natură este leziunea respectivă, benignă sau malignă.
RMN-ul mamar presupune ca timp de 25-30 de minute să stați nemișcată în interiorul unui tunel, în poziție de decubit ventral sau “pe abdomen” cu brațele deasupra capului și cu fruntea pe antebrațe. Poziția nu este una incomodă, iar pentru pacientele cu teamă de spații închise este bine de știut că examinarea poate fi setată în așa fel încât capul să fie orientat spre gura de ieșire a tubului RMN. Produsul de contrast administrat intravenos este hipoalergenic și nu are efecte secundare asupra sănătății în condițiile unor rinichi sănătoși (fără insuficiență renală).
RMN-ul mamar ajută semnificativ în identificarea timpurie a leziunilor precanceroase sau a cancerelor mamare în stadiul 0/incipient, iar la pacientele cu sâni intens mastozici, de foarte multe ori aceste leziuni sunt invizibile mamografic și nebănuite, mascate la ecografie în multitudinea de formațiuni fibro-chistice care împânzesc sânii.

Când puteți primi rezultatul RMN-ului?
Un prim comentariu va putea fi oferit imediat după examinare și nu va putea fi decât un răspuns preliminar, general. Raportul final, detaliat asupra investigației necesită o analiză complexă pe un computer specializat, compararea cu eventualele examinari anterioare și va fi redactat de către medicul specialist radiolog începând cu ziua următoare examinării.
Despre alte investigații ale sânului puteți citi articolele „Ecografia”și „Mamografia”.