Închide meniul

Șapte mituri false despre cancerul mamar

Neinformarea sau informarea din surse neavizate constituie una din principalele cauze pentru care femeile întârzie prezentarea la medic. În rândul lor circulă așa-numitele „adevăruri” despre cancerul mamar, așa încât ne-am gândit să demontăm câteva dintre ele.

1. Puteți dezvolta cancer mamar numai dacă există cazuri în familie – FALS.
Doar 5% până la 10% din cazurile de cancer de sân sunt considerate a fi ereditare, ceea ce înseamnă că ele sunt cauzate de gene anormale care au trecut de la mamă la copil. Restul de 90% sunt cauzate în mare măsură de stilul de viață și factorii de mediu.
Pe de altă parte, existența unor cazuri de cancer de sân în familia dumneavoastră nu înseamnă că veți dezvolta cu siguranță aceeași afecțiune. De multe ori, cazurile de cancer apar în aceeași familie pentru că membri acesteia au obiceiuri de viață similare, obiceiuri pe care le puteți controla și schimba pentru a reduce riscul de cancer de sân.

2. Pentru femeile ajunse la menopauză nu mai este nevoie de efectuarea unei mamografii – FALS.
Trecerea anilor nu constituie un motiv pentru a sări peste o vizită la medic pentru un consult de specialitate privind sănătatea sânilor. De fapt, riscul de a dezvolta cancer mamar crește odată cu vârsta. Astfel, circa 2 din 3 cazuri de cancer mamar sunt descoperite la femei cu vârsta de peste 55 de ani, așa încât este binevenită efectuarea unei mamografii conform recomandărilor medicului specialist.

3. Bărbații nu pot face cancer mamar – FALS.
Peste 2.000 de bărbați sunt diagnosticați cu cancer de sân în fiecare an. Bărbații nu ar trebui să ignore orice umflătură apărută la nivelul pieptului sau alte modificări, care impun un control de specialitate. Totuși, trebuie să amintim că această formă de cancer apare de aproximativ 100 de ori mai des la femei decât la bărbați, statisticile la nivel mondial arătând că 240.000 de femei sunt diagnosticate în fiecare an.

4.Nu puteți face nimic pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer mamar - FALS.
90% din cazurile de cancer de sân sunt în mare parte cauzate de stilul de viață și de factorii de mediu. Factori de risc precum sexul sau istoricul familial nu pot fi modificați, însă fiecare dintre noi poate reduce riscul de cancer mamar prin intervenția asupra celorlalți factori. Este vorba în primul rând de schimbări ale stilului de viață, care trebuie să includă mai multă activitate fizică și o dietă cât mai sănătoasă, mai ales pentru persoanele supraponderale sau obeze. Consumul de alcool trebuie limitat, iar persoanele fumătoare trebuie să renunțe la acest obicei. Menținerea unei conduite preventive vă vor ajuta să mențineți o stare de sănătate de lungă durată.

5. Purtarea sutienelor cauzează cancer de sân - FALS.
Au existat voci care acuzau acest obiect vestimentar – sutienul – care prin presarea sistemului limfatic din zona sânilor, ar provoca acumularea de toxine și mai apoi apariția cancerului.
Un studiu științific realizat în anul 2014 a căutat tocmai această legătură dintre purtarea unui sutien și cancerul de sân. Rezultatele au evidențiat faptul că nu există nici o diferență reală în privința riscului de a dezvolta boala între femeile care purtau sutien și cele care nu purtau.

6. Mamografiile previn cancerul de sân – FALS.
Mamografiile sunt absolut necesare, mai ales în cazul femeilor care au depășit vârsta de 40 de ani, dar ele nu previn apariția cancerului de sân. Specialiștii atrag atenția că mamografia este doar o procedură de investigație imagistică, ce poate salva vieți prin depistarea precoce a cancerului. Cu cât este diagnosticat mai devreme, în stadii în care este tratabil, cu atât mai mult cresc șansele de vindecare.

7. Femeile supraponderale au același risc de a dezvolta cancer de sân cu femeile cu greutate normală – FALS.
Kilogramele în plus reprezintă un adevărat pericol. Femeile supraponderale și obeze (cu un indice de masă corporală de peste 25) au un risc mai mare de a fi diagnosticate cu cancer de sân, comparativ cu femeile care mențin o greutate sănătoasă, mai ales după menopauză. Riscul de a dezvolta cancer mamar poate creşte uşor în funcţie de cantitatea de estrogen la care este expus corpul, iar în cazul persoanelor supraponderale, riscul este mai mare. Se consideră că acest lucru este legat de cantitatea de estrogen din corp, întrucât supraponderabilitatea sau obezitatea după menopauză determină producerea unei cantităţi mai mari de estrogen. De asemenea, în cazul persoanelor supraponderale, poate crește riscul de recurență al cancerului la femeile care au avut boala.