Închide meniul

Campanii de prevenție a cancerului la sân

Campania „Nu am făcut destul"

În perioada 15 octombrie – 14 decembrie 2016, Federația Asociaților Bolnavilor de Cancer a organizat a șasea ediție a campaniei naționale de informare cu privire la cancerul de sân – „Nu am făcut destul”. Pentru al treilea an consecutiv, a fost desfășurată o caravană în opt județe din țară în cadrul căreia femeile din mediul rural au putut beneficia de examinări medicale gratuite ale sânilor. Cu ajutorul voluntarilor de la Societatea Studenților în Medicină din București (SSMB), 1.129 de femei din șapte județe (Bacău, Buzău, Brașov, Argeș, Vâlcea, Gorj și Mehedinți) au fost consultate clinic în perioada octombrie – decembrie 2016. Dintre cele 1.129 de femei, aproximativ 14% au fost depistate cu diverse probleme ale sânilor. Din observațiile medicilor, cele mai frecvente modificări ale sânilor sunt: prezența formațiunilor palpabile, uneori chiar de 4 centimetri, dureroase sau nedureroase, precum și retractarea mameloanelor sau secrețiile mamelonare.

La fel de îngrijorător este și faptul că 78% dintre femeile examinate nu își făcuseră anterior niciun control medical al sânilor. Mai mult decât atât, 13.5% dintre femeile din mediul rural care au participat la caravană nu făcuseră niciodată o ecografie mamară sau mamografie.

Doar 6% din cele 1.129 de femei examinate au un istoric de cancer de sân în familie, iar 3% dintre femeile cu probleme la sâni nu au împlinit 40 de ani. În cadrul campaniei, în ultimii trei ani, au fost testate un număr total de 3,166 femei din 16 județe, adică 40% din țară, și au fost depistate 314 de cazuri cu suspiciuni.

Campania "Ține sub CONTROL cancerul la sân"

Rețeaua de centre Gral Medical: București, Ploiești, Focșani, Sibiu, Pitești, Vâlcea și Craiova a derulat în perioada 14.11.2016 – 31.12.2016 campania "Ține sub CONTROL cancerul la sân". Astfel s-au putut efectua promoțional ecografii mamare bilaterale + interpretare la jumătate de preț în toate centrele din rețea.

Suplimentar fiecare pacient a primit un voucher cu reduceri de 25% la analize medicale pentru un control suplimentar.