Închide meniul

Cum să faci față efectelor secundare
generate de chimioterapieChimioterapia (tratamentul cu citostatice) reprezintă o parte importantă în tratamentul cancerului de sân, venind în completarea operației, prin rolul său de a distruge sau a încetini dezvoltarea celulelelor maligne din organism, prevenind astfel răspândirea cancerului către alte organe. Tratamentul cu citostatice atacă însă și celulele sănătoase, motiv pentru care pot exista efecte secundare multiple ce se manifestă prin: stare de rău, greață, vomă, slăbirea organismului, căderea părului sau afectarea danturii.

De câte feluri poate fi chimioterapia și cum se administrează?

Chimioterapia poate fi curativă - reprezentând principala metodă de tratament, sau paliativă – utilizată în fazele terminale ale bolii pentru reducerea simptomatologiei și îmbunătățirea calității vieții. Dacă luăm ca reper momentul intervenției chirurgicale, chimioterapia poate fi neoadjuvantă (preoperatorie) - utilizată înainte de intervenția chirurgicală cu scopul de a reduce dimensiunea tumorii primare, îmbunătățind astfel aspectul loco-regional al bolii și respectiv adjuvantă (după intervenția chirurgicală)– recomandată pentru a reduce riscul de recidivă locală sau la distanță. Chimioterapia se administrează în cicluri de 1 - 5 zile, după care urmează o pauză de 3 – 4 săptămâni. Schema de tratament se va face la recomandarea medicului oncolog, în funcție de forma histopatologică, stadiul clinic și bolile asociate.

Cum apar efectele secundare ale chimioterapiei?

Celulele maligne (canceroase) sunt celule care se multiplică rapid iar citostaticele acționează asupra lor distrugându-le sau încetinindu-le evoluția. În organismul uman, există însă și celule sănătoase care se dezvoltă mai rapid, precum cele ale sângelui, pielii, unghiilor, părului și sistemului digestiv și care vor fi atacate de asemenea de citostatice. Vestea bună este că, spre deosebire de celulele maligne, celulele sănătoase se refac, părul și unghiile se vor regenera, iar stările de rău vor dispărea și vă veți recăpăta energia. Tocmai de aceea, între ciclurile de chimioterapie, există o perioadă de pauză, de recuperare.

Sfaturi pentru a trece cu bine peste perioada de tratament cu citostatice

Chimioterapia poate fi cu adevărat o piatră de încercare, afectându-vă atât fizic, cât și emoțional. De aceea, este bine să țineți cont de câteva sfaturi care vă vor ajuta să treceți mai ușor peste această perioadă dificilă a tratamentului.
1. Povestiți-i medicului ce efecte secundare are chimioterapia asupra dumneavoastră. Există o serie de alte medicamente care vă vor ajuta să le suportați mai bine.
2. Înainte de cura de chimioterapie aveți în vedere o alimentație cu un conținut redus de calorii/ușor de digerat. Cele mai multe persoane suportă mai bine tratamentul dacă au mâncat ceva. De asemenea, în timpul tratamentului, mâncați ce aveți poftă. De obicei, organismul acceptă orezul, pâinea, cartofii sau cerealele. Încercați să nu săriți peste nicio masă, deoarece acest lucru vă va slăbi și mai mult.
3. Chiar dacă într-o zi vă simțiți mai puțin obosită, evitați activitatea fizică de orice fel și odihniți-vă. Veți avea nevoie de ajutorul celor din jur în activitatea de zi cu zi, deoarece orice efort va fi perceput de organism ca un consum suplimentar de energie.
4. Căderea părului poate fi un moment șocant, însă nu și dacă decideți să preveniți acest lucru. Multe persoane aleg să își tundă părul scurt sau să poarte o perucă, astfel că momentul căderii părului este anticipat iar impactul psihologic este atenuat.
5. Pentru a nu declanșa sau agrava leziunile bucale, înlocuiți-vă periuța cu una pentru copii, cu peri moi. De asemenea, consultați mediul dentist pentru a vă recomanda o pastă de dinți care să nu conțină alcool.
6. Fiți pozitivă și gândiți-vă că este doar o perioadă grea peste care veți trece cu bine. Mergeți la un psiholog pentru a vă ajuta din punct de vedere emoțional. De multe ori anxietatea și depresia au un impact negativ direct asupra succesului terapeutic.