Închide meniul

Subprogramul de reconstrucţie mamară
după afecţiuni oncologice prin endoprotezare



Confruntarea cu cancerul de sân poate reprezenta o traumă pentru femeia care se vede pusă în fața unui diagnostic grav, despre care nu deține foarte multe informații. Mai mult decât atât, schimbările prin care trece în timpul tratamentului o pot afecta emoțional. Căderea părului ca urmare a curelor de chimioterapie și pierderea unuia sau a ambilor sâni în cadrul operației de mastectomie afectează imaginea și stima de sine. În acest context, reconstrucția mamară după rezecția oncologică nu mai reprezintă un moft, ci o adevărată necesitate, care contribuie la reechilibrarea emoțională a pacientei.

Astfel, începând cu anul 2014, Casa Națională de Asigurări de Sănătate derulează în cadrul Programului Național de Oncologie un Subprogram de reconstrucţie mamară după afecţiuni oncologice prin endoprotezare prin care decontează costurile pentru achiziționarea endoprotezelor mamare pentru reconstrucția sânului după mastectomia rezultată ca urmare a diagnosticării cu cancer de sân. Astfel, anual, statul român decontează 800 de proteze mamare, fiecare având un cost mediu de 3.150 lei, pentru ca femeile să facă încă un pas către normalitate.

Conform dr. Ina Petrescu, medic primar chirurgie plastică și reconstructivă în cadrul Spitalul Universitar de Urgență București, pentru a fi eligibilă pentru reconstrucția mamară în cadrul subprogramului național, pacienta trebuie în primul rând să fie asigurată medical și să aibă card de sănătate. “Pentru a putea fi înscrisă pe lista de așteptare în vederea reconstrucției sânului este necesară întocmirea unui dosar care trebuie să conțină următoarele documente: evaluarea de specialitate a medicului oncolog, care în urma investigațiilor imagistice și de laborator, precum și a examenului clinic va da avizul favorabil pentru reconstrucție, o copie după biletul de externare când s-a efectuat mastectomia, o copie după examenul anatomo-patologic, precum și ecografia sau mamografia sânului sănătos. În cazul persoanelor cu boli asociate, mai este necesar și avizul medicului specialist. Din punct de vedere medical, reconstrucția sânului se poate face la femeile în stadiu curabil al cancerului mamar, nefumătoare, sau care au renunțat la fumat cu cel puțin o lună înainte de intervenție, care nu suferă de obezitate, nu au diabet dezechilibrat, boli cardiovasculare severe sau boli autoimune precum: lupus, poliartrită, sclerodermie și care sunt echilibrate din punct de vedere psihic, condiție absolut necesară colaborării postoperatorii.”

Astfel, dacă îndepliniți aceste criterii, însemnă că sunteți eligibilă pentru Subprogramul de reconstrucţie mamară după afecţiuni oncologice prin endoprotezare. Pasul următor după aprobarea dosarului este acela de a vă adresa unuia dintre cele 19 spitale incluse în acest proiect în cadrul cărora se efectuează reconstrucția mamară, respectiv: Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Clinic de Urgenţă "Bagdasar-Arsenie" Bucureşti, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reconstructivă şi Arsuri "Steaua" Bucureşti, Spitalul Militar de Urgenţă "Prof. Dr. Agrippa Ionescu" Bucureşti, Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Ioan Bucureşti, Spitalul Universitar de Urgenţă Elias Bucureşti, Institutul Oncologic "Prof. Dr. Al. Trestioreanu" Bucureşti, Spitalul Judeţean de Urgenţă Braşov, Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca, Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă “Sfântul Spiridon” Iaşi, Spitalul Clinic Judeţean Oradea, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, Institutul Regional de Oncologie Iaşi și Spital Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”.

Până în prezent, cele mai multe reconstrucții mamare efectuate în cadrul acestui subprogram au fost realizate la Spitalul Universitar de Urgență din București, cunoscut și sub numele de Spitalul Municipal, în cadrul Secției de Chirurgie Plastică – Microchirurgie Reconstructivă, sub coordonarea dr. Ina Petrescu, medic primar chirurgie plastică și reconstructivă: “În cadrul Clinicii de Chirurgie Plastică a Spitalului Universitar de Urgență din Bucureși am efectuat un număr de aproximativ 100 de reconstrucții mamare prin diferite metode, adaptate pacientelor care ne-au trecut pragul. Cea mai utilizată metodă a fost cea cu lambou latissimus dorsi și implant mamar, potrivită pentru pacientele care au urmat și ședințe de radioterapie, cărora le-a fost afectată elasticitatea pielii”.