Inchide meniul
  • Acasă
  • Despre noi
  • Generalități cancer de sân
  • Prevenție
  • Diagnostic
  • Viața cu cancerul de sân

Despre noi

Cancerul de sân în cifre

Cancerul mamar este cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancere la femei și reprezintă principala cauză de deces prin cancer la femeile europene, potrivit Societății Europene de Oncologie Medicală (European Society for Medical Oncology). Se estimează că una din nouă femei din Europa va face, la un moment dat în viață, cancer de sân dar aceste estimări variază de la o țară la alta.

Afla mai multe

Despre proiect și Roche

Prin platforma canceruldesan.ro Roche își propune educarea publicului larg cu privire la prevenirea, diagnosticarea, tratarea cancerulul mamar. Site-ul se adresează atât pacienților cu această afecțiune, cât și aparținătorilor acestora care vor să afle mai multe detalii legate de boală, de stilul de viață și de felul în care poate fi gestionat cancerul de sân.

Articole populare în aceasta categorie

Articole populare în aceasta categorie

Articole populare în aceasta categorie

Viața cu cancerul de sân

Articole populare în aceasta categorie

Glosar de cancer mamar cu termeni explicativi

Articole populare în aceasta categorie

Articole populare în aceasta categorie

Articole populare în aceasta categorie

Glosar de termeni

ablație preventivă - Extirpare (totală sau parțială) a unui organ, în scop preventiv

alkil sulfaţii – componente bioactive conținute de usturoi, cu rol în protejarea organismului împotriva celulelor maligne

carcinogeneză – procesul de apariție și dezvoltare a unui tip de cancer, pornind de la o celulă care se dezvoltă anarchic

carcinom ductal in situ – un cancer în interiorul ductelor mamare care rămâne delimitat în localizarea de origine şi nu a invadat ţesuturile învecinate şi nici nu a condus la metastaze în afara localizării sale.

carcinom lobular in situ – un cancer în interiorul lobulului mamar care rămâne delimitat în localizarea de origine şi nu a invadat ţesuturile învecinate şi nici nu a condus la metastaze în afara localizării sale.

evidare ganglionară inadecvată – în anumite cazuri, în cancerul de sân, este recomandată pe lângă mastectomie și extirparea ganglionilor limfatici de la nivelul axilei, care au fost afectați de celulele maligne. Evidarea ganglionar inadecvată definește situația în care, din diverse motive, în timpul operației nu au fost scoși toți ganglionii limfatici afectați.

glucosinolaţii – sunt compuși vegetali cu rol deosebit în limitarea migrării celulelor maligne spre alte organe.

HER2: Este un receptor care se găsește pe suprafața tuturor celulelor. În cancerul de sân HER2-pozitiv există prea mulți receptori de HER2 pe suprafața celulelor canceroase.

inflamaţie – o reacţie imună la nivelul sânului. Semnele clinice sunt umflare, dureri, sensibilitate, roşeaţă şi/sau senzaţie de căldură. Patologii pot observa la analiză globule albe inflamatorii. Infecţia ţesutului mamar poate fi cauzată de bacterii şi prin urmare se tratează cu antibiotice.

in situ – din latină, „în loc”. O tumoră care rămâne într-o zonă delimitată, adică nu este invazivă

latissimus dorsi – fragment de țesut prelevat din dorsalul mare, un mușchi situat la nivelul spatelui, pentru realizarea reconstrucției mamare după operația de mastectomie.

limfa – lichid transparent, care circulă prin organism, prin intermediul spațiilor intercelulare, a vaselor și a ganglionilor limfatici, cu scopul de a asigura schimbul de substanțe între sânge și celule. Aceasta transportă substanțele nutritive în sange și preia toxinele rezultate din arderile celulare.

limfedem – o boală cronică ce constă în umflarea anormală a țesuturilor superficiale ale membrelor, ca rezultat al unor afecțiuni ale vaselor limfatice ce duc la incapacitatea sistemului limfatic de a drena lichidele din țesuturi.

lobul – un lob mic sau o subdiviziune a acestuia

mamografie - examen radiologic al sânilor, care permite depistarea leziunilor precanceroase de dimensiuni mici nedecelabile prin palpare.

metastază – răspândirea unei tumori din localizarea sa iniţială (de ex. de la sân) către alte părţi din organism. Cele mai des întâlnite localizări pentru apariţia metastazelor cancerului de sân sunt oasele, plămânii şi ficatul

proprioceptiv – Care primește stimuli de la țesuturile din organism, îndeosebi mușchi și tendoane.

sectorectomie – excizia unui sector al sânului.

stații ganglionare – filtere în care sunt grupați ganglionii limfatici, unde sunt oprite microorganismele cu poţenţial patogen.

substanţa de contrast – o substanţă specială utilizată pentru evidenţierea ţesuturilor şi organelor care nu ar fi vizibile altfel.

TNM definește sistemul de stadializare folosit de medici. T = abreviere pentru tumoră, N = abreviere pentru nodul, iar M = abreviere pentru metastază. Sistemul utilizează trei criterii în descrierea bolii, respectiv evaluarea existenței tumorii primare, evaluarea invaziei metastatice a nodulilor limfatici regionali și evaluarea prezenței sau absenței metastazelor la distanță.